jajka nadziewane szprotami noworoczna przekąska

ciekawa i bardzo smaczna przekąska z jajek i szprotek! Jajka nadziewane szprotami to oryginalna przekąska na rodzinny i świąteczny stół. Jajka należy gotować do miękkości, czyli na twardo. Do nadzienia dodaje się majonez do smaku. Jest potrzebny, aby masa się nie rozpadła. Przekąskę można ozdobić całą rybą, która tylko ozdobi gotowe danie. Faszerowane jajka można podawać razem z daniami głównymi.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
201 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10 minut. Zalej zimną wodą i ostudź. Obierz skorupkę.
2. Pokrój jajka na dwie połówki wzdłuż.
3. Wyjmij żółtka i zetrzyj je widelcem.
4. Szproty drobno posiekaj i dodaj do żółtek, mieszaj, aż będą gładkie.
5. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
6. Napełnij połówki jajek nadzieniem. Udekoruj przystawkę całymi szprotami, majonezem i drobno posiekaną zieloną cebulą. Przystawka jest gotowa, możesz podać do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy