jajka nadziewane szprotami noworoczna przekąska
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10 minut. Zalej zimną wodą i ostudź. Obierz skorupkę.
2. Pokrój jajka na dwie połówki wzdłuż.
3. Wyjmij żółtka i zetrzyj je widelcem.
4. Szproty drobno posiekaj i dodaj do żółtek, mieszaj, aż będą gładkie.
5. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
6. Napełnij połówki jajek nadzieniem. Udekoruj przystawkę całymi szprotami, majonezem i drobno posiekaną zieloną cebulą. Przystawka jest gotowa, możesz podać do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g