skład / składniki
metoda gotowania
1. Golonki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie włóż do rondla o odpowiedniej wielkości i napełnij wodą. Woda powinna całkowicie pokryć mięso, więc nie żałuj.
2. Obieramy czosnek, zostawiamy kilka goździków, a resztę wysyłamy na patelnię. Nie musisz mielić czosnku. Dodaj również liść laurowy.
3. Pietruszkę i koperek myjemy pod bieżącą wodą, połowę zostawiamy, a połowę wkładamy do rondla bez siekania.
4. Cóż, teraz wlej sól, około 20 gramów. Chociaż ilość należy regulować, koncentrując się na preferencjach smakowych. Lepiej, jeśli jest to gruba sól kuchenna.
5. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy golonki przez dwie godziny od momentu wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aby bulion nie był mętny. Schładzamy wieprzowinę bez wyjmowania z patelni.
6. Nie na tym etapie oddzielamy mięso od kości, drobno je kroimy. Nie trzeba zdejmować skóry, w tym naczyniu golonka całkowicie wchodzi w grę(oczywiście z wyjątkiem kości). Włóż wieprzowinę do miski, pieprz do smaku.
7. Drobno posiekaj pozostałą pietruszkę i koperek, rozłóż na mięsie. Obrany wcześniej czosnek pocieramy na drobnej tarce, wysyłamy po ziołach.
8. Wyłóż sito gazą w kilku warstwach, przefiltruj bulion przez przygotowaną konstrukcję. Następnie wysyłamy bulion do ognia i podgrzewamy do 80 stopni. Rozpuszczamy żelatynę w bulionie, mieszamy. A teraz bulion należy ponownie odcedzić, aby pozbyć się nierozpuszczonych cząstek żelatyny.
9. Odetnij szyjkę plastikowej butelki, napełnij ją mięsem i napełnij bulionem. Umieszczamy butelkę w lodówce, lepiej, jeśli jest to dolna półka. Zostawiamy na noc, ale może to zająć więcej czasu, około 10-15 godzin.
10. Po określonym czasie przecinamy butelkę nożem biurowym, usuwamy galaretkę. Pokrój go w plastry, ale nie cienko. Podawaj kawałki galaretki na talerzu i podawaj. Bardzo smaczne z chrzanem lub musztardą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g