galaretka w butelce z golonki wieprzowej

Przygotuj niezwykłe galaretki! Zaskocz swoich krewnych! Lepiej nie brać dużej golonki w butelce, gotuje się dłużej, odpowiednio czas gotowania wzrośnie. Przepis wykorzystuje dwie małe golonki o wadze 600 gramów. Jeśli chodzi o warzywa, koperek i pietruszkę można uzupełnić selerem i innymi ziołami do smaku.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 19 g
tłuszcze 52 % 22 g
węglowodany 2 % 1 g
273 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h

1. Golonki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie włóż do rondla o odpowiedniej wielkości i napełnij wodą. Woda powinna całkowicie pokryć mięso, więc nie żałuj.

2. Obieramy czosnek, zostawiamy kilka goździków, a resztę wysyłamy na patelnię. Nie musisz mielić czosnku. Dodaj również liść laurowy.

3. Pietruszkę i koperek myjemy pod bieżącą wodą, połowę zostawiamy, a połowę wkładamy do rondla bez siekania.

4. Cóż, teraz wlej sól, około 20 gramów. Chociaż ilość należy regulować, koncentrując się na preferencjach smakowych. Lepiej, jeśli jest to gruba sól kuchenna.

5. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy golonki przez dwie godziny od momentu wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aby bulion nie był mętny. Schładzamy wieprzowinę bez wyjmowania z patelni.

6. Nie na tym etapie oddzielamy mięso od kości, drobno je kroimy. Nie trzeba zdejmować skóry, w tym naczyniu golonka całkowicie wchodzi w grę(oczywiście z wyjątkiem kości). Włóż wieprzowinę do miski, pieprz do smaku.

7. Drobno posiekaj pozostałą pietruszkę i koperek, rozłóż na mięsie. Obrany wcześniej czosnek pocieramy na drobnej tarce, wysyłamy po ziołach.

8. Wyłóż sito gazą w kilku warstwach, przefiltruj bulion przez przygotowaną konstrukcję. Następnie wysyłamy bulion do ognia i podgrzewamy do 80 stopni. Rozpuszczamy żelatynę w bulionie, mieszamy. A teraz bulion należy ponownie odcedzić, aby pozbyć się nierozpuszczonych cząstek żelatyny.

9. Odetnij szyjkę plastikowej butelki, napełnij ją mięsem i napełnij bulionem. Umieszczamy butelkę w lodówce, lepiej, jeśli jest to dolna półka. Zostawiamy na noc, ale może to zająć więcej czasu, około 10-15 godzin.

10. Po określonym czasie przecinamy butelkę nożem biurowym, usuwamy galaretkę. Pokrój go w plastry, ale nie cienko. Podawaj kawałki galaretki na talerzu i podawaj. Bardzo smaczne z chrzanem lub musztardą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy