sok z dyni z miąższem na zimę

Jasny napój jest orzeźwiający i orzeźwiający, ładuje się pozytywnie! Taki prosty zbiór soku z dyni na zimę - możesz pić od razu, możesz go zakręcić, aby zadowolić się kawałkiem pomarańczowego Słońca w chłodne wieczory) jeśli chcesz również przygotować ten sok na zimę, zapoznaj się z przepisem kulinarnym.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
49 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy. Na 1 kilogram dyni wskazałem 1 szklankę cukru wypełnioną do granicy, ale możesz wziąć trochę mniej według własnych upodobań, na przykład 2/3 lub 1/2 szklanki (200 ml). Jedna szklanka o pojemności 200 ml, wypełniona do obramowania (jak wskazałem w przepisie), zawiera 120 gramów. Zwróć uwagę na ten fakt, jeśli odmierzysz cukier nie szklanką, ale zważysz go ciężarkami kuchennymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc zaczynamy przygotowywać ten napój od obierania dyni i krojenia jej na małe kawałki o tym samym rozmiarze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przenieś przygotowaną dynię na patelnię, napełnij ją wodą i umieść na kuchence na umiarkowanym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj dynię, aż będzie miękka - przebij kilka kawałków cienkim nożem i upewnij się, że dynia osiągnęła pożądany stan. Nie warto trawić warzyw. Po ugotowaniu dyni ostrożnie przenieś ją do miski blendera. Nie wylewaj wywaru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zmiel na papkowaty, jednorodny stan.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj cukier do smaku i dobrze wymieszaj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wymieszaj posiekaną dynię z wywarem z dyni i ponownie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy napój wlewa się do wysterylizowanych słoików i zamyka pokrywkami, pozostawia do ostygnięcia. Po kilku dniach sok można wypić, ciesząc się jego nienagannym smakiem! Teraz wiesz, jak zrobić sok z dyni z miąższem na zimę!

mój dziadek z linii taty jest zapalonym letnim mieszkańcem. Całe lato spędza w kraju, uprawiając owoce, warzywa, melony. Pod koniec lata i wczesną jesienią cała nasza rodzina zbiera się w jego kraju i zabiera po prostu ogromne plony do domu. W tym roku, z powodu suchego lata, zbiory dyni były po prostu ogromne, a w naszym domu pojawiły się trzy po prostu ogromne dynie. Od razu znalazłem dla nich zastosowanie i zrobiłem domowy sok z dyni. Z wielką przyjemnością wypiliśmy już 2 puszki tego pysznego napoju, który pasuje do prawie każdego jedzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy