Koreański bakłażan na zimę

pikantna przekąska z ulubionych niebieskich! Koreańskie bakłażany to ciekawa, pikantna sałatka, którą można przygotować na zimę lub po prostu przygotować na lunch lub kolację. Do przedmiotu będziesz potrzebować sterylizacji, a samo danie jest przygotowywane łatwo i szybko!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
79 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Koreański bakłażan na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź bakłażany gruntowe-takie owoce są zwykle małe i mają matową skórkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, usuń łodygi, obierz i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić bakłażany (dosłownie wystarczy szczypta soli ) i pozostawić na 15 minut - w tym czasie oddadzą swoją gorycz. Dobrze wyciśnij bakłażana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż bakłażany na złoty kolor - zwykle zajmuje to około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń nasiona i łodygi z papryki, obierz marchewki. Pokrój paprykę w cienkie paski i zetrzyj marchewki - odpowiednia jest zarówno koreańska tarka do marchwi, jak i zwykła Gruba Tarka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę i paprykę do bakłażana, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czarny pieprz i koreańską przyprawę do marchwi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier i pozostałą sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%, więc jeśli masz esencję, rozcieńcz ją w stosunku 1: 8.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem goździki przez prasę,ale możesz zetrzeć czosnek lub posiekać nożem. Wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Włóż bakłażany z warzywami do słoików. Jeśli nie zbierasz na zimę, przechowuj sałatkę w lodówce przez około tydzień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W przypadku przedmiotu obrabianego na zimę wysterylizuj przedmiot obrabiany. Połóż ręcznik złożony w kilku warstwach na dnie patelni, umieść słoik z bakłażanem, przykryj pokrywką. Napełnij garnek wodą do ramion słoika, sterylizuj słoiki 500 ml - 30 minut na umiarkowanym ogniu, 1 L-1 godzina. Zamknij szczelnie pokrywkami lub zwiń. Przechowywać w chłodnym miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy