skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej ryż do miski, dodaj sól, zalej świeżą wodą podgrzaną do 60 stopni, pozostaw na pół godziny, a następnie spłucz pod bieżącą wodą, aby skrobia opadła.
2. W międzyczasie przygotuj ciasto: włóż żółtka do miski, wlej tu stopione masło, wodę różaną i ciepłe mleko, dodaj miód, a także szczyptę soli, ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie.
3. Wlać mąkę do powstałej mieszanki, zmielić szafran w moździerzu, zalać wrzącą wodą (100 ml), wlać część do ciasta, a część zostawić na ryż. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne, nie przyklejać się do rąk. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
4. Po upływie określonego czasu ciasto układamy na posypanej mąką powierzchni roboczej, rozwałkowujemy ciasto na cienką okrągłą warstwę, smarujemy formę masłem, układamy w nim ciasto.
5. W szybko wrzącej osolonej wodzie rozprowadzamy umyty ryż, czekamy na ponowne zagotowanie, po czym natychmiast za pomocą sita wyciągamy ryż i wkładamy go do durszlaka.
6. Natychmiast za pomocą łyżki cedzakowej przenosimy ryż do przygotowanej formy z ciastem, w żadnym wypadku nie ubijamy. Tutaj dodajemy skórkę pomarańczową, suszone owoce i orzechy, delikatnie mieszamy, zalewamy wszystko roztopionym masłem i pozostałym zaparzonym szafranem.
7. Zamykamy zawartość formy ciastem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny.
ostrożnie wyjmij gotowy pilaw z formy i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g