Han pilaw

Kuchnia Azerbejdżańska zaskakuje swoim smakiem! Spróbuj! Khan pilaw to danie kuchni azerbejdżańskiej, pikantne, pachnące, niezwykłe. Podczas gotowania ryżu należy wziąć wodę w stosunku 1: 5, nie należy żałować soli - ryż nie wchłonie nadmiaru. Woda różana nie jest niezbędnym składnikiem, możesz po prostu wziąć więcej mleka. W zależności od rodzaju mąki może potrzebować mniej lub więcej, musisz skupić się na elastyczności ciasta, nie powinno przyklejać się do rąk. Składniki w przepisie są przeznaczone dla dużej firmy.
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 83 % 19 g
103 kcal
IG: 0 / 68 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Wlej ryż do miski, dodaj sól, zalej świeżą wodą podgrzaną do 60 stopni, pozostaw na pół godziny, a następnie spłucz pod bieżącą wodą, aby skrobia opadła.

2. W międzyczasie przygotuj ciasto: włóż żółtka do miski, wlej tu stopione masło, wodę różaną i ciepłe mleko, dodaj miód, a także szczyptę soli, ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie.

3. Wlać mąkę do powstałej mieszanki, zmielić szafran w moździerzu, zalać wrzącą wodą (100 ml), wlać część do ciasta, a część zostawić na ryż. Zagniatamy ciasto, powinno być elastyczne, nie przyklejać się do rąk. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

4. Po upływie określonego czasu ciasto układamy na posypanej mąką powierzchni roboczej, rozwałkowujemy ciasto na cienką okrągłą warstwę, smarujemy formę masłem, układamy w nim ciasto.

5. W szybko wrzącej osolonej wodzie rozprowadzamy umyty ryż, czekamy na ponowne zagotowanie, po czym natychmiast za pomocą sita wyciągamy ryż i wkładamy go do durszlaka.

6. Natychmiast za pomocą łyżki cedzakowej przenosimy ryż do przygotowanej formy z ciastem, w żadnym wypadku nie ubijamy. Tutaj dodajemy skórkę pomarańczową, suszone owoce i orzechy, delikatnie mieszamy, zalewamy wszystko roztopionym masłem i pozostałym zaparzonym szafranem.

7. Zamykamy zawartość formy ciastem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny.

ostrożnie wyjmij gotowy pilaw z formy i podawaj.

smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g

Podobne przepisy