gulasz z żołądków z kurczaka

pyszne duszone żołądki z kurczaka z warzywami i przyprawami. Aby smacznie ugotować żołądki z kurczaka, można je nie tylko ugotować, ale także zgasić, dodając smażone warzywa i trochę mąki, aby zagęścić sos. Rezultatem jest doskonały i bardzo niedrogi gulasz. I nie gotuje się tak długo, jak mięso. Danie do dowolnego przystawki, na lunch lub kolację, nadaje się do codziennego menu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 25 % 3 g
58 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zgodnie z podaną listą przygotujemy wymaganą ilość produktów na 4 porcje gotowego gulaszu. Myj żołądki kurczaka pod zimną wodą, Jeśli pojawi się wewnętrzny film, usuń go. Obierz cebulę i marchewkę, uwolnij słodką paprykę z nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żołądki z kurczaka kroimy na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone żołądki z kurczaka do rondla, wlej litr wody, włóż liść laurowy i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy woda w garnku z żołądkami kurczaka się zagotuje, pokrój cebulę i paprykę w cienkie ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda z żołądkami zacznie wrzeć, na powierzchni utworzy się piana. Tę pianę przy umiarkowanym gotowaniu usuwamy łyżką cedzakową, po czym zmniejszamy ogień do minimum.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię luźno pokrywką i gotuj żołądki z kurczaka przez 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania żołądków przygotowujemy smażenie warzyw. Połącz posiekaną cebulę, marchewkę i pieprz, dodaj sól i przyprawy i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozprowadź mieszaninę warzyw na patelni z olejem roślinnym i smaż je na małym ogniu przez 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 40 minutach gotowania żołądków z kurczaka dodaj do garnka smażenie warzyw, trochę więcej soli i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wlej mąkę do rondla, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy gulasz z żołądków z kurczaka podajemy na gorąco z sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy