skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zgodnie z podaną listą przygotujemy wymaganą ilość produktów na 4 porcje gotowego gulaszu. Myj żołądki kurczaka pod zimną wodą, Jeśli pojawi się wewnętrzny film, usuń go. Obierz cebulę i marchewkę, uwolnij słodką paprykę z nasion.
Krok 2:
Żołądki z kurczaka kroimy na małe kawałki.
Krok 3:
Włóż pokrojone żołądki z kurczaka do rondla, wlej litr wody, włóż liść laurowy i podpal.
Krok 4:
Podczas gdy woda w garnku z żołądkami kurczaka się zagotuje, pokrój cebulę i paprykę w cienkie ćwiartki.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Gdy woda z żołądkami zacznie wrzeć, na powierzchni utworzy się piana. Tę pianę przy umiarkowanym gotowaniu usuwamy łyżką cedzakową, po czym zmniejszamy ogień do minimum.
Krok 7:
Przykryj patelnię luźno pokrywką i gotuj żołądki z kurczaka przez 40 minut.
Krok 8:
Podczas gotowania żołądków przygotowujemy smażenie warzyw. Połącz posiekaną cebulę, marchewkę i pieprz, dodaj sól i przyprawy i wymieszaj.
Krok 9:
Następnie rozprowadź mieszaninę warzyw na patelni z olejem roślinnym i smaż je na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 10:
Po 40 minutach gotowania żołądków z kurczaka dodaj do garnka smażenie warzyw, trochę więcej soli i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 11:
Następnie wlej mąkę do rondla, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając.
Krok 12:
Gotowy gulasz z żołądków z kurczaka podajemy na gorąco z sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g