skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ciasto musowe z malinami? Włóż krakersy do miski blendera lub robota kuchennego i zmiel na drobne okruchy. Przenieś okruchy ciasteczek do miski, dodaj proszek kakaowy i wymieszaj składniki.
rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej roztopione masło do miski z krakersami Graham i kruszonką kakaową i mieszaj, aż będzie gładkie. Przenieś powstałą masę do dzielonego naczynia do pieczenia i użyj szklanki z płaskim dnem, aby ubić okruchy ciastek w płaskie ciasto o tej samej grubości. Umieść naczynie do pieczenia w lodówce, aby ciasto zestalało się.
maliny opłucz pod zimną wodą i wrzuć do durszlaka, aby szkło woda. Odłóż duże i piękne jagody na ostatnią dekorację ciasta. Resztę malin przełóż do miski blendera i ubij jagody, aż będą gładkie, puree. Następnie przetrzyj powstałą masę jagodową przez sito, pozbywając się w ten sposób nasion malin.
wymieszaj żelatynę w wodzie o temperaturze pokojowej i pozostaw do spęcznienia.
przecier malinowy przełożyć do rondla lub małego rondla, dodać cukier puder. Umieść patelnię na kuchence i na małym ogniu zagotuj zawartość, ciągle mieszając łyżką. Wlej spuchniętą żelatynę do gorącego puree malinowego i dobrze wymieszaj.Podgrzej wszystko razem, ale nie gotuj. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
rozbij białą czekoladę na kawałki i włóż do małego ogniotrwałego pojemnika. Umieść sam pojemnik w rondlu z wodą i umieść na małym ogniu. Dodaj trochę śmietany do pojemnika na czekoladę i rozpuść ją w łaźni wodnej, aż będzie płynna.
śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% ubij mikserem, aż będzie puszysta, gęsta piana. Następnie delikatnie, aby nie spadły, wymieszaj je ze stopioną białą czekoladą. Włóż już schłodzone puree malinowe do powstałej masy i delikatnie wymieszaj.
wyjmij formę z ciasta krakersowego z lodówki i polej ją masą puree malinowego, bitej śmietany i białej czekolady.
umieść formę z ciastem w lodówce na co najmniej 3 godziny, aby się zestaliła.
podczas serwowania użyj gorącego noża, aby oddzielić krawędzie części musu ciasta od formy. Wyjmij ciasto i udekoruj je świeżymi malinami.
smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal / 100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g