ciasto z jabłkami i żurawiną

pyszny deser o pikantnym smaku i jagodowym smaku! Szarlotka z dzikimi jagodami to domowe wypieki, które będą dobrze wyglądać na stole o każdej porze roku. Żurawinę można stosować mrożoną. Przyjemnym dodatkiem do takiego ciasta będzie aromatyczna świeżo parzona herbata.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 64 % 32 g
259 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę drobno posiekać ostrym nożem i wymieszać z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki bezpośrednio rękami, aby uzyskać okruchy mąki.

wlej ocet jabłkowy i 2/3 części wody do powstałej miękiszu. Woda powinna być bardzo zimna, bezpośrednio lodowata. Wymieszaj okruchy z płynnymi składnikami, stopniowo dodając pozostałą wodę. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Woda może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od rodzaju mąki i obecności w niej glutenu.

podziel powstałe ciasto na dwie równe części. Zawiń obie części w folię spożywczą, aby nie wyschły i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Możesz przygotować ciasto z wyprzedzeniem dzień wcześniej. Po stwardnieniu ciasta wyjmij je z zamrażarki i rozmroź do miękkości.

jedną z części ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienki arkusz i umieść w naczyniu do pieczenia. Jeśli kształty są okrągłe, zwiń okrąg z arkusza i zegnij boki.

białka ubić kulinarną trzepaczką i posmarować 2/3 jej części dolne ciasto. Włóż ciasto z powrotem do zamrażarki.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole.

do nadzienia ciasta rozpuść masło w ogniotrwałym naczyniu, dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładkie. Następnie wlej wodę i dodaj biały i brązowy cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i zmielone goździki. Wymieszaj wszystkie produkty i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić wszystko do wrzenia, ciągle mieszając, aby nie było grudek.

jabłka i żurawinę opłucz i osusz. Pokrój jabłka na kawałki, usuń rdzeń i grubą skórkę. Wlać pokrojone owoce i jagody do pojemnika na przygotowaną mieszaninę i dobrze wymieszać.

wyjmij formę z dolnym ciastem z zamrażarki i równomiernie rozprowadź na niej ugotowane nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować na arkusz i pokroić w paski. Przykryj wierzch ciasta tymi paskami, przykrywając go na krzyż, tworząc rodzaj kratki.

posmaruj ciasto resztkami ubitego białka i posyp cukrem.

Umieść ciasto piec przez godzinę lub do momentu, aż pokryje się złotą skórką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy