skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę drobno posiekać ostrym nożem i wymieszać z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki bezpośrednio rękami, aby uzyskać okruchy mąki.
wlej ocet jabłkowy i 2/3 części wody do powstałej miękiszu. Woda powinna być bardzo zimna, bezpośrednio lodowata. Wymieszaj okruchy z płynnymi składnikami, stopniowo dodając pozostałą wodę. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Woda może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od rodzaju mąki i obecności w niej glutenu.
podziel powstałe ciasto na dwie równe części. Zawiń obie części w folię spożywczą, aby nie wyschły i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Możesz przygotować ciasto z wyprzedzeniem dzień wcześniej. Po stwardnieniu ciasta wyjmij je z zamrażarki i rozmroź do miękkości.
jedną z części ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienki arkusz i umieść w naczyniu do pieczenia. Jeśli kształty są okrągłe, zwiń okrąg z arkusza i zegnij boki.
białka ubić kulinarną trzepaczką i posmarować 2/3 jej części dolne ciasto. Włóż ciasto z powrotem do zamrażarki.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w trybie konwekcji lub ogrzewanie na górze i na dole.
do nadzienia ciasta rozpuść masło w ogniotrwałym naczyniu, dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładkie. Następnie wlej wodę i dodaj biały i brązowy cukier, gałkę muszkatołową, cynamon i zmielone goździki. Wymieszaj wszystkie produkty i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić wszystko do wrzenia, ciągle mieszając, aby nie było grudek.
jabłka i żurawinę opłucz i osusz. Pokrój jabłka na kawałki, usuń rdzeń i grubą skórkę. Wlać pokrojone owoce i jagody do pojemnika na przygotowaną mieszaninę i dobrze wymieszać.
wyjmij formę z dolnym ciastem z zamrażarki i równomiernie rozprowadź na niej ugotowane nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować na arkusz i pokroić w paski. Przykryj wierzch ciasta tymi paskami, przykrywając go na krzyż, tworząc rodzaj kratki.
posmaruj ciasto resztkami ubitego białka i posyp cukrem.
Umieść ciasto piec przez godzinę lub do momentu, aż pokryje się złotą skórką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g