Sałatka tuzin na zimę z bakłażana lub tuzina

jasne, mówiące za siebie puste miejsce! Bardzo prosta i smaczna sałatka na zimę z bakłażana. Najpopularniejszy przepis wśród gospodyń domowych, ponieważ bardzo łatwo jest zapamiętać liczbę składników, wszystkie 10 sztuk!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
61 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę dziesiątkę lub dziesiątkę? Wszystko jest bardzo proste, nie potrzebujesz nawet wagi, ponieważ wszystkie składniki będą potrzebować dokładnie dziesięciu sztuk. Tym razem ugotuję połowę normy, czyli piątkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc weź dziesięć sztuk bakłażana, papryki, cebuli, pomidorów. Obierz cebulę, pokrój łodygi bakłażana. Przekrój paprykę na pół i usuń rdzeń z nasionami. Obierz dziesięć ząbków czosnku. Wszystko dobrze umyj i wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź duży garnek z grubym dnem i wlej do niego 200 ml (szklankę) bezwonnego oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój bakłażany w plastry o grubości 0,5-1 centymetra. Umieść kubki bakłażana na patelni z masłem i dodaj sól i cukier, aby bakłażan wypuścił sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie. Jeśli żarówki są duże, to jeszcze na pół (ćwierć pierścienia). Połóż cebulę na bakłażanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delete ideał warstwa pieprzu. Pokrój paprykę w paski lub półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ten krok jest opcjonalny i można go pominąć. Nie lubię mieć skórki z pomidorów w sałatkach zimowych, więc zawsze zdejmuję skórkę podczas gotowania. To nie potrwa długo. Aby szybko zdjąć skórkę z pomidorów, wykonaj płytkie nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze. Następnie zanurz pomidora na kilka sekund, najpierw we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie. Skórka jest łatwa do usunięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory podzielone na 6-8 części, w plasterkach. Ułóż pokrojone pomidory w następnej warstwie na patelni. Umieść patelnię na średnim ogniu, aż się zagotuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając sałatkę 2-3 razy, uważając, aby nie naruszyć integralności warzyw. Następnie dodaj posiekany czosnek i ocet do dziesięciu, gotuj przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania sałatki przygotuj słoiki. Umyj słoiki z sodą i sterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Włóż sałatkę do słoików i zwiń pokrywki. Odwróć Górne dno słoików z sałatką, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy