skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę dziesiątkę lub dziesiątkę? Wszystko jest bardzo proste, nie potrzebujesz nawet wagi, ponieważ wszystkie składniki będą potrzebować dokładnie dziesięciu sztuk. Tym razem ugotuję połowę normy, czyli piątkę.
Krok 2:
Więc weź dziesięć sztuk bakłażana, papryki, cebuli, pomidorów. Obierz cebulę, pokrój łodygi bakłażana. Przekrój paprykę na pół i usuń rdzeń z nasionami. Obierz dziesięć ząbków czosnku. Wszystko dobrze umyj i wysusz.
Krok 3:
Weź duży garnek z grubym dnem i wlej do niego 200 ml (szklankę) bezwonnego oleju roślinnego.
Krok 4:
Pokrój bakłażany w plastry o grubości 0,5-1 centymetra. Umieść kubki bakłażana na patelni z masłem i dodaj sól i cukier, aby bakłażan wypuścił sok.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie. Jeśli żarówki są duże, to jeszcze na pół (ćwierć pierścienia). Połóż cebulę na bakłażanie.
Krok 6:
Delete ideał warstwa pieprzu. Pokrój paprykę w paski lub półpierścienie.
Krok 7:
Ten krok jest opcjonalny i można go pominąć. Nie lubię mieć skórki z pomidorów w sałatkach zimowych, więc zawsze zdejmuję skórkę podczas gotowania. To nie potrwa długo. Aby szybko zdjąć skórkę z pomidorów, wykonaj płytkie nacięcie w kształcie krzyża na pomidorze. Następnie zanurz pomidora na kilka sekund, najpierw we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie. Skórka jest łatwa do usunięcia.
Krok 8:
Pomidory podzielone na 6-8 części, w plasterkach. Ułóż pokrojone pomidory w następnej warstwie na patelni. Umieść patelnię na średnim ogniu, aż się zagotuje.
Krok 9:
Po ugotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając sałatkę 2-3 razy, uważając, aby nie naruszyć integralności warzyw. Następnie dodaj posiekany czosnek i ocet do dziesięciu, gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Podczas gotowania sałatki przygotuj słoiki. Umyj słoiki z sodą i sterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Włóż sałatkę do słoików i zwiń pokrywki. Odwróć Górne dno słoików z sałatką, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g