skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pastę? Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Oczyść świeże kurki z resztek leśnych i spłucz. Jeśli grzyby są duże, należy je pokroić na 2-3 części. Gotuj grzyby we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ponownie spłucz grzyby. Możesz użyć dowolnego rodzaju pasty. Możesz zastąpić go spaghetti.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i połóż na niej drobno posiekaną cebulę i ugotowane grzyby. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut, aby odparować całą dostępną wilgoć.
Krok 4:
W tym czasie w osobnym rondlu ugotuj przygotowany makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wrzuć go do durszlaka, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 5:
Na patelni do kurków dodaj śmietanę i zagotuj wszystko. Polecam używać ciężkiej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Ze względu na zawartość tłuszczu w śmietanie sos stanie się grubszy. Jeśli masz mniej gęstą śmietanę, możesz zagęścić sos, mieszając zimną śmietanę z odrobiną mąki.
Krok 6:
W gorącym sosie z kurkami dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco.
Krok 7:
Gotowe danie, opcjonalnie, podczas serwowania można posypać odrobiną posiekanych ziół. Uzupełnij danie sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
przygotowując takie danie, kurki można zastąpić innymi grzybami. Leśne są oczywiście poza konkurencją. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ale danie można również przygotować przy użyciu pieczarek.
aby uzyskać jaśniejszy smak, do sosu można dodać trochę mielonego czosnku.
w sezonie grzybowym zbieramy dużą liczbę kurków. Dlatego za każdym razem staramy się gotować z nimi różnorodne potrawy.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g