skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koktajl sałatkowy z kurczakiem i ogórkiem? To proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość dowolnego składniki możesz zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań.
Krok 2:
Filet z kurczaka gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 25 minut. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości fileta. Pamiętaj jednak, że długie gotowanie sprawia, że mięso jest gumowate i mniej soczyste. Filety schłodzić i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka w drobną kostkę. Odłóż żółtka na bok.
Krok 4:
Umyj ogórek i pokrój w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.
Krok 5:
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
Krok 6:
Posiekaj orzechy włoskie nożem lub zmiażdż wałkiem do ciasta
Krok 7:
Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.
Krok 8:
Koktajl sałatkowy jest zwykle podawany w szklankach lub miseczkach, aby wszystkie warstwy były widoczne. Ułóż warstwy w wybranym naczyniu do podania, posmaruj każdy majonezem, kurczakiem, suszonymi śliwkami, ogórkiem, białkiem jaja, orzechami włoskimi. W razie potrzeby możesz solić, pieprzyć warstwy, ale nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem. Posyp sałatkę posiekanymi żółtkami na drobnej tarce. Żółtka najlepiej wcierać bezpośrednio w sałatkę, aby się nie marszczyły.
Krok 9:
Włóż szklanki z sałatką do lodówki na 30 minut, dokręcając folią spożywczą, aby żółtka nie zamarzły. Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g