Sałatka koktajlowa z kurczakiem i ogórkiem

nie tylko pozornie piękny, ale także prosty i niesamowicie pyszny! Koktajl sałatkowy z kurczakiem i ogórkiem mile zaskoczy gości, ponieważ nie jest podawany w zwykłej salaterce,ale w szklankach lub miseczkach. Taka prezentacja jest znacznie bardziej spektakularna, pięknie wygląda, przyciąga uwagę wszystkich!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 31 % 11 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl sałatkowy z kurczakiem i ogórkiem? To proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość dowolnego składniki możesz zwiększyć lub zmniejszyć według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, około 25 minut. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości fileta. Pamiętaj jednak, że długie gotowanie sprawia, że mięso jest gumowate i mniej soczyste. Filety schłodzić i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek. Pokrój białka w drobną kostkę. Odłóż żółtka na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek i pokrój w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj orzechy włoskie nożem lub zmiażdż wałkiem do ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Koktajl sałatkowy jest zwykle podawany w szklankach lub miseczkach, aby wszystkie warstwy były widoczne. Ułóż warstwy w wybranym naczyniu do podania, posmaruj każdy majonezem, kurczakiem, suszonymi śliwkami, ogórkiem, białkiem jaja, orzechami włoskimi. W razie potrzeby możesz solić, pieprzyć warstwy, ale nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem. Posyp sałatkę posiekanymi żółtkami na drobnej tarce. Żółtka najlepiej wcierać bezpośrednio w sałatkę, aby się nie marszczyły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż szklanki z sałatką do lodówki na 30 minut, dokręcając folią spożywczą, aby żółtka nie zamarzły. Przed podaniem udekoruj sałatkę według własnych upodobań. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy