skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę królewską z krewetkami i czerwonym kawiorem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne krewetki. Użyłem średnich krewetek. Moim zdaniem dobrze pasują do tej sałatki. Wstępnie spuść płyn z kukurydzy w puszkach.
Krok 2:
Umyj jajko, zalej wodą, zagotuj. Gotuj jajko na średnim ogniu na twardo przez 7-8 minut. Schłodzić jajko na twardo w zimnej wodzie, aby było lepiej obrane.
Krok 3:
Krewetki muszą być odpowiednio ugotowane, aby były delikatne. W rondlu o odpowiedniej wielkości zagotuj wodę. Sól wodę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Poprawi to smak gotowych krewetek.
Krok 4:
Zanurz krewetki we wrzącej wodzie. Jeśli krewetki są zamrożone, nie można ich wcześniej rozmrozić. Gotuj średnie krewetki po ugotowaniu nie dłużej niż 2 minuty. Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować krewetek, w przeciwnym razie ich delikatne mięso stanie się szorstkie i twarde. To pogorszy smak sałatki. Gdy krewetki zaczną się unosić, a skorupa stanie się przezroczysta, wyłącz ogień. Gotowe krewetki wrzuć do durszlaka, aby szklanka wody. Pozwól krewetkom ostygnąć.
Krok 5:
Obierz schłodzone krewetki z głowy, ogona i skorupy.
Krok 6:
Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
W salaterce połącz kukurydzę, krewetki, jajko i czerwony kawior. Dopraw sałatkę majonezem, delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Opcjonalnie sałatkę przed podaniem można udekorować krewetkami i czerwonym kawiorem. Smacznego!
kupując krewetki, zwróć uwagę na ich wygląd. Krewetki powinny mieć jednolity kolor i zakrzywiony ogon. Jeśli ogon jest wyprostowany, krewetka była już martwa przed zamrożeniem.
jeśli używane są duże krewetki, takie jak krewetki królewskie, należy je po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki.
mrożone i nieobrane krewetki królewskie należy gotować przez 7-9 minut, obrane przez 5 minut. Im mniejsze krewetki, tym mniej czasu potrzeba na ich ugotowanie.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g