Sałatka Królewska z krewetkami i czerwonym kawiorem

szybkie, smaczne, jasne, świąteczne i łatwe - pokarm bogów! Sałatka królewska z krewetkami i czerwonym kawiorem będzie dobrze pasować do każdego święta. Jest przygotowywany w pośpiechu i okazuje się nieporównywalnie smaczny. Nie możesz tego ugotować każdego dnia, ale na specjalne okazje - to samo!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 17 % 5 g
156 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę królewską z krewetkami i czerwonym kawiorem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne krewetki. Użyłem średnich krewetek. Moim zdaniem dobrze pasują do tej sałatki. Wstępnie spuść płyn z kukurydzy w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajko, zalej wodą, zagotuj. Gotuj jajko na średnim ogniu na twardo przez 7-8 minut. Schłodzić jajko na twardo w zimnej wodzie, aby było lepiej obrane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krewetki muszą być odpowiednio ugotowane, aby były delikatne. W rondlu o odpowiedniej wielkości zagotuj wodę. Sól wodę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Poprawi to smak gotowych krewetek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz krewetki we wrzącej wodzie. Jeśli krewetki są zamrożone, nie można ich wcześniej rozmrozić. Gotuj średnie krewetki po ugotowaniu nie dłużej niż 2 minuty. Bardzo ważne jest, aby nie rozgotować krewetek, w przeciwnym razie ich delikatne mięso stanie się szorstkie i twarde. To pogorszy smak sałatki. Gdy krewetki zaczną się unosić, a skorupa stanie się przezroczysta, wyłącz ogień. Gotowe krewetki wrzuć do durszlaka, aby szklanka wody. Pozwól krewetkom ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone krewetki z głowy, ogona i skorupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz kukurydzę, krewetki, jajko i czerwony kawior. Dopraw sałatkę majonezem, delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opcjonalnie sałatkę przed podaniem można udekorować krewetkami i czerwonym kawiorem. Smacznego!

kupując krewetki, zwróć uwagę na ich wygląd. Krewetki powinny mieć jednolity kolor i zakrzywiony ogon. Jeśli ogon jest wyprostowany, krewetka była już martwa przed zamrożeniem.

jeśli używane są duże krewetki, takie jak krewetki królewskie, należy je po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki.

mrożone i nieobrane krewetki królewskie należy gotować przez 7-9 minut, obrane przez 5 minut. Im mniejsze krewetki, tym mniej czasu potrzeba na ich ugotowanie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy