Kutia z pszenicy w powolnej kuchence

słodka owsianka pszenna dla wszystkich członków rodziny! Kutya, czyli słodka owsianka pszenna z miodem, orzechami, suszonymi owocami i makiem, to danie podawane w Wigilię Bożego Narodzenia i chrzest. Oferuję prosty przepis na bardzo smaczną kutię w powolnej kuchence, z którą poradzi sobie kucharz na każdym poziomie.
prostosmachnoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 73 % 51 g
350 kcal
IG: 31 / 27 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy pszenicę, wlewamy do miski multicookera i napełniamy wodą (5 części wody na 1 część pszenicy), solimy, wkładamy do multicookera w trybie gaszenia na 2,5 godziny. Jeśli masz pszenicę gotowaną na parze, ustawiamy owsiankę na 30-40 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mak i rodzynki zalej wrzącą wodą, przykryj mak, aby lepiej się rozdrobnić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy nożem lub moździerzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy mak puchnie (co najmniej godzinę później. ale jest to możliwe, gdy pszenica jest prawie gotowa) spuść z niej wodę, dodaj łyżeczkę cukru, zmiel ją moździerzem, aż pojawi się mleko Makowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z rodzynek też spuszczamy wodę. Dodaj trochę wrzącej wody do miodu, aby stał się bardziej płynny. Gdy owsianka jest gotowa, dodaj do niej miód, rodzynki, orzechy i mak. Dobrze wymieszaj. Kutia jest gotowa. Smacznego! Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis, Zobacz przepis wideo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełkująca pszenica - 198   kcal/100g

Podobne przepisy