skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy pszenicę, wlewamy do miski multicookera i napełniamy wodą (5 części wody na 1 część pszenicy), solimy, wkładamy do multicookera w trybie gaszenia na 2,5 godziny. Jeśli masz pszenicę gotowaną na parze, ustawiamy owsiankę na 30-40 minut.
Krok 2:
Mak i rodzynki zalej wrzącą wodą, przykryj mak, aby lepiej się rozdrobnić.
Krok 3:
Posiekaj orzechy nożem lub moździerzem.
Krok 4:
Kiedy mak puchnie (co najmniej godzinę później. ale jest to możliwe, gdy pszenica jest prawie gotowa) spuść z niej wodę, dodaj łyżeczkę cukru, zmiel ją moździerzem, aż pojawi się mleko Makowe.
Krok 5:
Z rodzynek też spuszczamy wodę. Dodaj trochę wrzącej wody do miodu, aby stał się bardziej płynny. Gdy owsianka jest gotowa, dodaj do niej miód, rodzynki, orzechy i mak. Dobrze wymieszaj. Kutia jest gotowa. Smacznego! Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis, Zobacz przepis wideo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełkująca pszenica - 198 kcal/100g