Sałatka Matrioszka z koreańską marchewką

Sałatka o oryginalnym smaku i nietypowym wyglądzie. Przygotuj się na wakacje! Sałatka okazuje się bardzo smaczna i niezwykła. A ułożone w kształcie lalki gniazdującej i odpowiednio udekorowane nadają się na imprezę tematyczną w stylu rosyjskim!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 20 % 5 g
157 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Gotuj piersi z kurczaka do miękkości, pozwól im całkowicie ostygnąć.
2. Jajka ugotuj na twardo, również je ostudź.
3. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
4. Rozgrzej patelnię z wlanym do niej olejem roślinnym, usmaż cebulę na złoty kolor. Niech całkowicie ostygnie.
5. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę (o boku około 1 cm). Pokrój również pikle.
6. Zetrzyj jajka na grubej tarce, odłóż jedno żółtko na bok.
7. Zetrzyj wędzony ser na grubej tarce, odstawiając jedno kółko.
8. Weź prostokątne lub owalne płaskie naczynie. Rozłożymy sałatkę z konturami matrioszki warstwami, nie zapominając o pokryciu każdej warstwy majonezem.
9. Pierwszą warstwą połóż koreańską marchewkę (trzy czwarte całej ilości), następnie mięso z kurczaka , na nim smażoną cebulę (nie musisz rozmazywać majonezem), a następnie ogórki kiszone, kukurydzę na nich, następną warstwę - jajka, ostatnią warstwę połóż wędzony ser.
10. Zetrzyj świeży ogórek (grubo) w osobnych miseczkach, żółtko pozostawione na później na drobnej tarce. Pokrój pomidory w kostkę.
11. Dekorujemy sałatkę: z koła wędzonego sera-twarz, oczy-ziele angielskie, usta-kawałek pomidora, inne rysy twarzy można wykonać, na przykład za pomocą łodyg koperku, z pokrojonych pomidorów - szalik, sukienka - starty ogórek, fartuch - pozostała koreańska marchewka. Posyp boki sałaty posiekanym koperkiem.

sałatka jest gotowa! Schłodź i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser wędzony - 270   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy