skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj piersi z kurczaka do miękkości, pozwól im całkowicie ostygnąć.
2. Jajka ugotuj na twardo, również je ostudź.
3. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
4. Rozgrzej patelnię z wlanym do niej olejem roślinnym, usmaż cebulę na złoty kolor. Niech całkowicie ostygnie.
5. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę (o boku około 1 cm). Pokrój również pikle.
6. Zetrzyj jajka na grubej tarce, odłóż jedno żółtko na bok.
7. Zetrzyj wędzony ser na grubej tarce, odstawiając jedno kółko.
8. Weź prostokątne lub owalne płaskie naczynie. Rozłożymy sałatkę z konturami matrioszki warstwami, nie zapominając o pokryciu każdej warstwy majonezem.
9. Pierwszą warstwą połóż koreańską marchewkę (trzy czwarte całej ilości), następnie mięso z kurczaka , na nim smażoną cebulę (nie musisz rozmazywać majonezem), a następnie ogórki kiszone, kukurydzę na nich, następną warstwę - jajka, ostatnią warstwę połóż wędzony ser.
10. Zetrzyj świeży ogórek (grubo) w osobnych miseczkach, żółtko pozostawione na później na drobnej tarce. Pokrój pomidory w kostkę.
11. Dekorujemy sałatkę: z koła wędzonego sera-twarz, oczy-ziele angielskie, usta-kawałek pomidora, inne rysy twarzy można wykonać, na przykład za pomocą łodyg koperku, z pokrojonych pomidorów - szalik, sukienka - starty ogórek, fartuch - pozostała koreańska marchewka. Posyp boki sałaty posiekanym koperkiem.
sałatka jest gotowa! Schłodź i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser wędzony - 270 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g