skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy niezbędny zestaw produktów do naszego Dania. Za ten przepis dziękuję mojej przyjaciółce - to ona powiedziała mi, jak gotować kawior grzybowy na zimę z marchewką, cebulą, czosnkiem i pomidorami.
Krok 2:
Zajmijmy się przygotowaniem grzybów. Myjemy je. Następnie wlej zimną wodę do rondla, wlej grzyby, sól, zagotuj, usuń pianę i gotuj przez 30-40 minut.
Krok 3:
W międzyczasie umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na grubej tarce.
Krok 4:
Smażyć marchewki na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju roślinnego do połowy ugotowanego podczas mieszania-to około 10 minut, ogień umiarkowany. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj do patelni do marchewki.
Krok 5:
Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do mieszanki warzywnej.
Krok 6:
Wysyłamy tam czosnek posiekany nożem lub przeciśnięty przez prasę, sól i dopraw pieprzem według własnych upodobań. Gotuj przez 7 minut mieszając. Usuń gotową mieszankę warzywną z patelni i przenieś do innego naczynia.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż na nim grzyby, które należy wyjąć z wywaru 10 minut wcześniej i wrzucić do durszlaka, aby nadmiar płynu z nich był szklany, a podczas smażenia nie było rozprysków wody.
Krok 8:
Smażyć i ostudzić grzyby za pomocą maszynki do mięsa lub blendera.
Krok 9:
Robimy to również ze smażonymi warzywami: siekamy je na kleik w wygodny sposób.
Krok 10:
Wymieszaj masę grzybów i warzyw w głębokim pojemniku. Kawior jest gotowy. Można go jeść od razu lub można go używać do długotrwałego przechowywania. Aby to zrobić, włóż jeszcze gorący kawior do przygotowanych wysterylizowanych słoików i zwiń je wysterylizowanymi pokrywkami. Następnie odwróć, zawiń i pozwól mu całkowicie ostygnąć do rana. Przechowujemy w piwnicy. I możesz zrobić kawior dwa do trzech razy większy, aby mieć wystarczająco dużo do jedzenia na raz i nadal pozostaje do konserwacji.
od siebie mogę dać tylko jedną radę: na szybki posiłek pozwól kawiorowi grzybowemu całkowicie ostygnąć i dobrze się zaparzyć, wtedy otrzymasz niesamowitą przekąskę, w której zakochasz się od pierwszej próby!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g