kawior grzybowy na zimę z marchewką, cebulą, czosnkiem i pomidorami

przysmak warzywny-niezwykle smaczny i aromatyczny! Kawior grzybowy można zjeść natychmiast lub można go przekręcić do słoików na zimę. Danie jest dobre, ponieważ można je przygotować o każdej porze roku. Prosty sposób na przygotowanie pysznego kawioru.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 29 % 2 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy niezbędny zestaw produktów do naszego Dania. Za ten przepis dziękuję mojej przyjaciółce - to ona powiedziała mi, jak gotować kawior grzybowy na zimę z marchewką, cebulą, czosnkiem i pomidorami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmijmy się przygotowaniem grzybów. Myjemy je. Następnie wlej zimną wodę do rondla, wlej grzyby, sól, zagotuj, usuń pianę i gotuj przez 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć marchewki na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju roślinnego do połowy ugotowanego podczas mieszania-to około 10 minut, ogień umiarkowany. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj do patelni do marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidora w kostkę i dodaj do mieszanki warzywnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy tam czosnek posiekany nożem lub przeciśnięty przez prasę, sól i dopraw pieprzem według własnych upodobań. Gotuj przez 7 minut mieszając. Usuń gotową mieszankę warzywną z patelni i przenieś do innego naczynia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż na nim grzyby, które należy wyjąć z wywaru 10 minut wcześniej i wrzucić do durszlaka, aby nadmiar płynu z nich był szklany, a podczas smażenia nie było rozprysków wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć i ostudzić grzyby za pomocą maszynki do mięsa lub blendera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robimy to również ze smażonymi warzywami: siekamy je na kleik w wygodny sposób.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj masę grzybów i warzyw w głębokim pojemniku. Kawior jest gotowy. Można go jeść od razu lub można go używać do długotrwałego przechowywania. Aby to zrobić, włóż jeszcze gorący kawior do przygotowanych wysterylizowanych słoików i zwiń je wysterylizowanymi pokrywkami. Następnie odwróć, zawiń i pozwól mu całkowicie ostygnąć do rana. Przechowujemy w piwnicy. I możesz zrobić kawior dwa do trzech razy większy, aby mieć wystarczająco dużo do jedzenia na raz i nadal pozostaje do konserwacji.

od siebie mogę dać tylko jedną radę: na szybki posiłek pozwól kawiorowi grzybowemu całkowicie ostygnąć i dobrze się zaparzyć, wtedy otrzymasz niesamowitą przekąskę, w której zakochasz się od pierwszej próby!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy