skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę & quot; rumianek & quot; z frytkami, potrzebujemy: Duży filet z kurczaka; marynowane grzyby (możesz mieć dowolne, mam pieczarki); jajka; ser; majonez; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Pierś z kurczaka jest wstępnie ugotowana w osolonej wodzie. Schłodzić mięso i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Z marynowanych grzybów spuść płyn. Pieczarki osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Drobno posiekaj lub zetrzyj jajka na grubej tarce.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
W salaterce połącz filet z kurczaka, marynowane grzyby, jajka i ser.
Krok 7:
Sól, pieprz, dopraw sałatkę majonezem.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Połóż masę sałatkową na naczyniu równym slajdem.
Krok 10:
Dekoracja. Aby nadać sałatce wygląd rumianku, potrzebujemy chipsów (najlepiej równych, jasnych kolorów, takich jak Pringles) i kukurydzy w puszkach.
Krok 11:
Z kukurydzy w puszkach spuść płyn. Wysusz ziarna.
Krok 12:
Ułóż mocno ziarna kukurydzy w puszkach na sałatce, aby nie było pustych miejsc.
Krok 13:
Po bokach ułóż sałatkę z frytkami w dwóch rzędach, tworząc płatki rumianku. możesz ułożyć chipsy w dwóch rzędach, aby rumianek był bardziej mięsisty. Natychmiast podawaj do stołu. Smacznego!
starałem się nadać sałatce wygląd prawdziwego rumianku, więc ułożyłem chipsy w dwóch rzędach. Rzeczywiście, w rumianku zwykle są również 2 rzędy płatków.
nie należy mylić tej sałatki z sałatką słonecznikową. Przy podobnym (a czasem identycznym) składzie sałatka słonecznikowa wygląda nieco inaczej - podczas dekoracji dodaje się do niej oliwki, które przedstawiają nasiona.
chipsy moczą się wystarczająco szybko, szczególnie w części znajdującej się w sałatce. Dlatego lepiej jest udekorować sałatkę frytkami tuż przed podaniem.
do dekoracji żółtej części kwiatu nie trzeba używać kukurydzy w puszkach. Możesz zrobić starte żółtko z 4 jaj. Użyj białek w sałatce i zetrzyj żółtka na sałacie. Jedyną rzeczą jest to, że żółtka powinny mieć bogaty żółty kolor. I wskazane jest wcześniejsze sprawdzenie tego. Ponieważ jeśli żółtka są blade i nieokreślone, lepiej jest użyć kukurydzy do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g