Sałatka rumiankowa z frytkami

takie piękno można podawać najdroższym gościom! W Internecie, co dziwne, jest niewiele przepisów na tę sałatkę. Może to dlatego, że sałatki rumiankowe i słonecznikowe są bardzo podobne pod względem wyglądu i wyglądu. I jeden jest często podawany za drugi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 17 % 5 g
188 kcal
IG: 0 / 40 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę & quot; rumianek & quot; z frytkami, potrzebujemy: Duży filet z kurczaka; marynowane grzyby (możesz mieć dowolne, mam pieczarki); jajka; ser; majonez; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierś z kurczaka jest wstępnie ugotowana w osolonej wodzie. Schłodzić mięso i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z marynowanych grzybów spuść płyn. Pieczarki osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Drobno posiekaj lub zetrzyj jajka na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz filet z kurczaka, marynowane grzyby, jajka i ser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz, dopraw sałatkę majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż masę sałatkową na naczyniu równym slajdem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dekoracja. Aby nadać sałatce wygląd rumianku, potrzebujemy chipsów (najlepiej równych, jasnych kolorów, takich jak Pringles) i kukurydzy w puszkach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z kukurydzy w puszkach spuść płyn. Wysusz ziarna.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż mocno ziarna kukurydzy w puszkach na sałatce, aby nie było pustych miejsc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po bokach ułóż sałatkę z frytkami w dwóch rzędach, tworząc płatki rumianku. możesz ułożyć chipsy w dwóch rzędach, aby rumianek był bardziej mięsisty. Natychmiast podawaj do stołu. Smacznego!

starałem się nadać sałatce wygląd prawdziwego rumianku, więc ułożyłem chipsy w dwóch rzędach. Rzeczywiście, w rumianku zwykle są również 2 rzędy płatków.
nie należy mylić tej sałatki z sałatką słonecznikową. Przy podobnym (a czasem identycznym) składzie sałatka słonecznikowa wygląda nieco inaczej - podczas dekoracji dodaje się do niej oliwki, które przedstawiają nasiona.

chipsy moczą się wystarczająco szybko, szczególnie w części znajdującej się w sałatce. Dlatego lepiej jest udekorować sałatkę frytkami tuż przed podaniem.
do dekoracji żółtej części kwiatu nie trzeba używać kukurydzy w puszkach. Możesz zrobić starte żółtko z 4 jaj. Użyj białek w sałatce i zetrzyj żółtka na sałacie. Jedyną rzeczą jest to, że żółtka powinny mieć bogaty żółty kolor. I wskazane jest wcześniejsze sprawdzenie tego. Ponieważ jeśli żółtka są blade i nieokreślone, lepiej jest użyć kukurydzy do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy