prosta sałatka z serem jajecznym

jasny, lekki w składzie, z dostępnych składników! Sałatka z serem i jajkiem, prosta i pyszna, można przygotować na śniadanie. Ma wszystko, czego potrzeba: obfite jajko, delikatny ser, soczyste pomidory i chrupiącą kukurydzę. Przygotowuje się szybko i łatwo, poradzi sobie nawet dziecko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 20 % 6 g
196 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę z jajkiem i serem? To proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź dowolne pomidory, nie ma to wpływu na smak, wziąłem wiśnie (ponieważ wyglądają piękniej w sałatce). Ser-każdy. Mam zwykły rosyjski. Można również użyć miękkiego twarogu lub sera topionego, sera koziego, fety, mozzarelli solankowej itp. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Jeśli pomidory są zwykłe, pokrój je w kliny. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajko ugotować na miękko (2-3 minuty) lub w torebce (5-6 minut), schłodzić, obrać i pokroić w plasterki lub plasterki. Jajko można ugotować i ugotować na twardo, ale z półpłynnym żółtkiem okazuje się smaczniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz pomidory tarty ser i kukurydzę w puszkach. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż sałatkę na półmisku i ułóż wokół ćwiartki jajek na miękko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzchu zrób siateczkę majonezu za pomocą worka do szprycowania. Możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g

Podobne przepisy