Mimoza sałatka z czerwoną rybą warstwami

tradycyjna sałatka "Mimoza" na każdą okazję! W sałatce Mimoza warstwami możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: łososia, łososia, różowego łososia, pstrąga czerwonego, Coho itp.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 52 % 11 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z czerwoną rybą warstwami? Przygotuj składniki. Dokładnie umyj ziemniaki i marchewki i gotuj w mundurkach. Jaja kurze umyć mydłem, aby uniknąć przedostawania się zarazków przez skorupkę do wnętrza jajka. Jajka na twardo gotujemy w osolonej wodzie, aby jajka nie pękały podczas gotowania i były łatwe do czyszczenia po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Dla kogo cebula wydaje się zbyt gorzka na taką sałatkę, można ją marynować. Aby to zrobić, posiekaną cebulę wlewa się do wody z dodatkiem łyżeczki octu stołowego, szczypty soli i pół łyżeczki cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowane i schłodzone warzywa są czyszczone i wcierane osobno na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ziemniaki pierwszą warstwą na talerzu. Smarujemy go majonezem. Do smaku i pożądania, jeśli wydaje się, że majonez daje sałatce mało soli, możesz trochę posolić każdą z warstw lub określoną warstwę sałatki. Posyp posiekaną cebulą na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otwórz słoik z różowego łososia w puszkach, odsącz część solanki. Widelcem zagniatamy rybę solanką na gładką masę. Rozłóż warstwę na sałatce. Ponownie posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pojawia się warstwa startej gotowanej marchewki i majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka na twardo napełnij zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzone jaja kurze czyścimy. Oddziel białka od żółtek. Oddzielnie wcieramy białka jaj kurzych na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj żółtka jaj kurzych na drobnej tarce. I posyp je na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób warstwę białek jaj kurzych. Ponownie posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie spłucz świeżą pietruszkę pod bieżącą wodą. Wysuszyć natkę pietruszki na ręczniku papierowym i drobno posiekać warzywa nożem. Posyp sałatkę ziołami u podstawy, udekoruj wierzch, jeśli chcesz, ziołami i jagodami żurawinowymi. Sałatka jest gotowa. Wkładamy go do lodówki na kilka godzin, lepiej zostawić na noc, aby był dobrze nasycony majonezem. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy