zupa z dyni imbirowej

rozgrzewająca zupa dyniowa z pikantnymi nutami imbiru. Idealna zupa powinna być pyszna, pożywna i łatwa do przygotowania. Dlatego przygotowujemy pachnącą zupę puree z dyni z imbirem. Jasny pomarańczowy kolor poprawia nastrój,a zrównoważona kompozycja wzmocni odporność.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
72 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z dyni z imbirem, potrzebujemy: 800 g dyni; jedna duża marchewka; jedna mała cebula; 30 g korzenia imbiru; trzy ząbki czosnku (moje ząbki są duże, więc wziąłem dwa); 60 ml oleju roślinnego; 2 łyżki.l masło i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię, jeśli są nasiona, usuń je również. Pokrój przygotowaną dynię w plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż dynię na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Nasmaruj olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owinąć dynię folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewkę, cebulę, korzeń imbiru i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Imbir również posiekać w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej masło i masło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż cebulę, czosnek i imbir i smaż, mieszając, 2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj marchewki, wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej wodę do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, aż marchewki się ugotują.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj plastry pieczonej dyni do garnka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozgrzej wszystko razem przez 5 minut. Na koniec sól.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej puree z dyni z imbirem do talerzy. Smacznego!

dania z dyni są aktualne przez cały rok. Ale jesienią i zimą, kiedy jest mało słońca i witamin, dynia jest szczególnie potrzebna. Najczęstszym pierwszym daniem z dyni jest zupa puree. Imbir pomoże wzmocnić układ odpornościowy i doda energii i energii na cały dzień.
istnieje wiele różnych odmian na temat puree z zup dyniowych. Jednak prawie każdy przepis zawiera świeży imbir oprócz dyni. Nie bez powodu: sama dynia ma neutralny smak. Imbir bardzo dobrze podkreśla smak dyni i nadaje zupie nowe doznania smakowe. Dzieje się tak poza ogromnymi korzyściami, jakie te dwa produkty przynoszą organizmowi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy