skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z dyni z imbirem, potrzebujemy: 800 g dyni; jedna duża marchewka; jedna mała cebula; 30 g korzenia imbiru; trzy ząbki czosnku (moje ząbki są duże, więc wziąłem dwa); 60 ml oleju roślinnego; 2 łyżki.l masło i sól do smaku.
Krok 2:
Obierz dynię, jeśli są nasiona, usuń je również. Pokrój przygotowaną dynię w plastry.
Krok 3:
Ułóż dynię na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Nasmaruj olejem roślinnym.
Krok 4:
Owinąć dynię folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
Krok 5:
Obierz marchewkę, cebulę, korzeń imbiru i czosnek.
Krok 6:
Pokrój marchewki w drobną kostkę.
Krok 7:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 8:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 9:
Imbir również posiekać w drobną kostkę.
Krok 10:
W rondlu z grubym dnem podgrzej masło i masło.
Krok 11:
Ułóż cebulę, czosnek i imbir i smaż, mieszając, 2 minuty.
Krok 12:
Dodaj marchewki, wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
Krok 13:
Wlej wodę do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, aż marchewki się ugotują.
Krok 14:
Dodaj plastry pieczonej dyni do garnka.
Krok 15:
Rozgrzej wszystko razem przez 5 minut. Na koniec sól.
Krok 16:
Ubij zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Krok 17:
Wlej puree z dyni z imbirem do talerzy. Smacznego!
dania z dyni są aktualne przez cały rok. Ale jesienią i zimą, kiedy jest mało słońca i witamin, dynia jest szczególnie potrzebna. Najczęstszym pierwszym daniem z dyni jest zupa puree. Imbir pomoże wzmocnić układ odpornościowy i doda energii i energii na cały dzień.
istnieje wiele różnych odmian na temat puree z zup dyniowych. Jednak prawie każdy przepis zawiera świeży imbir oprócz dyni. Nie bez powodu: sama dynia ma neutralny smak. Imbir bardzo dobrze podkreśla smak dyni i nadaje zupie nowe doznania smakowe. Dzieje się tak poza ogromnymi korzyściami, jakie te dwa produkty przynoszą organizmowi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g