sałatka Olivier z kalmarami

kalmary są obecne w sałatce i to już Święto. Przygotowanie Oliviera z kalmarami jest bardzo proste, ale nie budżetowe. Dlatego taka pyszna sałatka jest bardziej odpowiednia na święta. Ale szybkość gotowania zachwyci każdą gospodynię domową, a smak jest niesamowity.
LotosAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 30 % 7 g
126 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Aby połączyć pyszne ze zdrowym, biorę najpiękniejsze kawałki z tuszy kałamarnicy na sałatkę, reszta odpadów trafia do kotletów z kałamarnicy. Gotuję tusze kalmarów osobno nie dłużej niż 3 minuty. To ważne! Kroję w paski 5 centymetrów, aby kałamarnica różniła się od kostek sałatkowych.
2. Możesz gotować warzywa "w mundurze", ale natychmiast je obieram, kroję w kostkę i gotuję razem z jajkami na grubościennej patelni. Pokrywa jest szczelnie zamknięta. To nie więcej niż 20 minut, wszystkie kostki warzyw pozostają nienaruszone.
3. Podczas gotowania warzyw i jajek w 5 minut robię domowy majonez z jednego jajka. Kolejność ubijania: jajko, cukier, sól, olej roślinny, sok z cytryny.
4. Zamiast pikli Lubię Kabaczek w puszkach, zwłaszcza gdy jest młody, o średnicy nie większej niż 6 centymetrów. Pokrój Kabaczek w kostkę.
5. Zbieram Oliviera w głębokiej misce: kalmary, marchewki, ziemniaki, jajka, świeża cebula, zielony groszek, solony Kabaczek. Doprawiam majonezem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal/100g

Podobne przepisy