skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby połączyć pyszne ze zdrowym, biorę najpiękniejsze kawałki z tuszy kałamarnicy na sałatkę, reszta odpadów trafia do kotletów z kałamarnicy. Gotuję tusze kalmarów osobno nie dłużej niż 3 minuty. To ważne! Kroję w paski 5 centymetrów, aby kałamarnica różniła się od kostek sałatkowych.
2. Możesz gotować warzywa "w mundurze", ale natychmiast je obieram, kroję w kostkę i gotuję razem z jajkami na grubościennej patelni. Pokrywa jest szczelnie zamknięta. To nie więcej niż 20 minut, wszystkie kostki warzyw pozostają nienaruszone.
3. Podczas gotowania warzyw i jajek w 5 minut robię domowy majonez z jednego jajka. Kolejność ubijania: jajko, cukier, sól, olej roślinny, sok z cytryny.
4. Zamiast pikli Lubię Kabaczek w puszkach, zwłaszcza gdy jest młody, o średnicy nie większej niż 6 centymetrów. Pokrój Kabaczek w kostkę.
5. Zbieram Oliviera w głębokiej misce: kalmary, marchewki, ziemniaki, jajka, świeża cebula, zielony groszek, solony Kabaczek. Doprawiam majonezem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g