skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj ciasto na tartaletki:
- przesiej mąkę,
- masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki,
- szybko zetrzyj mąkę z masłem na okruchy,
- dodaj zimną wodę, wymieszaj (jeśli ciasto jest suche, możesz dodać kolejną łyżkę wody),
- zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Teraz możesz przygotować nadzienie:
- w rondlu podgrzewamy mleko,
- żółtka ubijamy razem z cukrem, następnie dodajemy mąkę i ponownie ubijamy,
- teraz do tej mieszanki wlewamy podgrzane mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy,
- zwracamy powstałą mieszaninę do rondla, gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje,
- czekamy, aż krem ostygnie, a w tym czasie kroimy owoce na kawałki.
3. Gotowanie tartaletek:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
- ciasto układamy w foremkach na babeczki, wyrównujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i umieszczamy na środku ładunek (np. słoiki o odpowiedniej wielkości wypełnione fasolą),
- pieczemy wszystko w ten sposób przez 12 minut,
- usuń papier i słoiki, piecz przez kolejne 12 minut (na złoty kolor),
- wyjmij tartaletki z formy i ostudź na ruszcie.
4. Przechodzimy do ostatniego etapu:
- napełniamy tartaletki kremem, wyrównujemy,
- wbijamy kawałki owoców w krem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g