tartaletki z owocami

jasna i świąteczna uczta! Rozpieszczaj siebie i krewnych! Tartaletki z owocami będą świetnie wyglądać na świątecznym stole. Ale można je również przygotować w dzień powszedni, nadając mu kolor i radość. Przysmak jest również dobry latem z sezonowymi owocami i jagodami. A zimą, kiedy tak bardzo chcesz lata i ciepła.
KaterinasAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 63 % 33 g
270 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Najpierw przygotuj ciasto na tartaletki:

- przesiej mąkę,

- masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki,

- szybko zetrzyj mąkę z masłem na okruchy,

- dodaj zimną wodę, wymieszaj (jeśli ciasto jest suche, możesz dodać kolejną łyżkę wody),

- zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

2. Teraz możesz przygotować nadzienie:

- w rondlu podgrzewamy mleko,

- żółtka ubijamy razem z cukrem, następnie dodajemy mąkę i ponownie ubijamy,

- teraz do tej mieszanki wlewamy podgrzane mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy,

- zwracamy powstałą mieszaninę do rondla, gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje,

- czekamy, aż krem ostygnie, a w tym czasie kroimy owoce na kawałki.

3. Gotowanie tartaletek:

- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,

- ciasto układamy w foremkach na babeczki, wyrównujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i umieszczamy na środku ładunek (np. słoiki o odpowiedniej wielkości wypełnione fasolą),

- pieczemy wszystko w ten sposób przez 12 minut,

- usuń papier i słoiki, piecz przez kolejne 12 minut (na złoty kolor),

- wyjmij tartaletki z formy i ostudź na ruszcie.

4. Przechodzimy do ostatniego etapu:

- napełniamy tartaletki kremem, wyrównujemy,

- wbijamy kawałki owoców w krem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy