skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory na zimę z cebulą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pomidory są lepsze niż wydłużony kształt-takie pomidory są idealne do konserwacji. Mam zwykłą cebulę, ale możesz wziąć czerwoną cebulę, białą, a nawet szalotkę.
Krok 2:
Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój w kliny.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w pióra.
Krok 4:
Umieść pomidory z cebulą w osobnym naczyniu i Posol je.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny i wymieszaj. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, nawet nierafinowanym, pachnącym. Wybierz swój vus. Wlej ocet. W tym przepisie stosuje się ocet 6-9%, jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8.
Krok 6:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez kilka minut.
Krok 7:
Napełnij słoiki pomidorami i cebulą.
Krok 8:
Połóż ręcznik złożony w kilka warstw na dnie patelni.
Krok 9:
Umieść słoik z sałatką. Napełnij Wieszaki wodą, zagotuj i pasteryzuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Gdy woda wyparuje z garnka, dodawaj ją stopniowo. Przykryj słoiki szczelnie pokrywkami lub zwiń je. Przechowuj taki przedmiot w normalnych warunkach pokojowych.
Krok 10:
Pikantny zbiór pomidorów i cebuli jest gotowy-pomoże Ci więcej niż raz zimą! Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g