Sałatka pomidorowa z cebulą na zimę

warzywa w puszkach na zimę są szybkie i łatwe! Sałatka pomidorowa z cebulą może być również podawana jako dodatek. A także taki kęs może działać jako składnik innych potraw - do smażenia zupy, sosu do makaronu itp.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory na zimę z cebulą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Pomidory są lepsze niż wydłużony kształt-takie pomidory są idealne do konserwacji. Mam zwykłą cebulę, ale możesz wziąć czerwoną cebulę, białą, a nawet szalotkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, usuń szypułki i pokrój w kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w pióra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pomidory z cebulą w osobnym naczyniu i Posol je.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny i wymieszaj. Olej może być dowolnym olejem roślinnym, nawet nierafinowanym, pachnącym. Wybierz swój vus. Wlej ocet. W tym przepisie stosuje się ocet 6-9%, jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki pomidorami i cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ręcznik złożony w kilka warstw na dnie patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść słoik z sałatką. Napełnij Wieszaki wodą, zagotuj i pasteryzuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Gdy woda wyparuje z garnka, dodawaj ją stopniowo. Przykryj słoiki szczelnie pokrywkami lub zwiń je. Przechowuj taki przedmiot w normalnych warunkach pokojowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pikantny zbiór pomidorów i cebuli jest gotowy-pomoże Ci więcej niż raz zimą! Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy