Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem

wspaniała i obfita sałatka dla całej rodziny! Sałatka z mieszanką wędzonych ryb, warzyw, ziół i jajek może być przygotowana na rodzinną przekąskę, a nawet na wakacje. Możesz po prostu pokroić wszystkie składniki z wyprzedzeniem i doprawić danie tuż przed podaniem.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 7 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 21 % 3 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

umyj jaja kurze i włóż do średniej wielkości rondla. Zalej jajka zimną bieżącą wodą i umieść patelnię na kuchence. Doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ciepło do umiarkowanego (aby jajka nie pękły podczas gotowania). Gotuj jajka przez około 8 minut, aż będą twarde. Następnie zdejmij patelnię z ognia, spuść gorącą wodę i zalej gotowane jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Aby przyspieszyć proces, możesz kilkakrotnie zmienić wodę w rondlu. Gdy jajka ostygną, należy je obrać i pokroić na połówki. Odłóż na bok.

podczas gotowania jajek można przygotować warzywa do sałatki. Ogórki i pomidory dobrze spłukać wodą, osuszyć i pokroić-ogórki w cienkie plasterki, a pomidory koktajlowe na pół lub pozostawić w całości.

obierz czerwoną cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

dymkę również opłucz, osusz i drobno posiekaj.

sałatę lodową dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie wysusz. Aby to zrobić, najlepiej użyć specjalnego suszenia sałaty lub wysuszyć liście sałaty, układając je na ręczniku papierowym. Następnie rozerwij górę lodową na kawałki bezpośrednio rękami - dzięki czemu witaminy i inne przydatne substancje zostaną zachowane w sałatce.

wędzonego łososia pokrój również na małe kawałki.

w dużym, głębokim talerzu lub salaterce połącz wszystkie posiekane składniki.

w osobnym małym pojemniku wymieszaj wszystkie niezbędne produkty do sosu sałatkowego. Wlać biały jogurt bez dodatków (można zastąpić niskotłuszczową śmietaną), dodać trochę musztardy Dijon i czosnku w proszku. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca stołowego dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż dressing będzie miał gładką konsystencję.

następnie istnieją dwie opcje podawania. Wymieszaj sałatkę i ułóż na porcjowanych talerzach, a każdy zjadacz następnie polewa swoją porcję dressingiem.

lub możesz wlać sos do sałatki w salaterce i delikatnie wszystko wymieszać. Posmakuj sałatki i w razie potrzeby dodaj sól.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy