skład / składniki
metoda gotowania
umyj jaja kurze i włóż do średniej wielkości rondla. Zalej jajka zimną bieżącą wodą i umieść patelnię na kuchence. Doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ciepło do umiarkowanego (aby jajka nie pękły podczas gotowania). Gotuj jajka przez około 8 minut, aż będą twarde. Następnie zdejmij patelnię z ognia, spuść gorącą wodę i zalej gotowane jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Aby przyspieszyć proces, możesz kilkakrotnie zmienić wodę w rondlu. Gdy jajka ostygną, należy je obrać i pokroić na połówki. Odłóż na bok.
podczas gotowania jajek można przygotować warzywa do sałatki. Ogórki i pomidory dobrze spłukać wodą, osuszyć i pokroić-ogórki w cienkie plasterki, a pomidory koktajlowe na pół lub pozostawić w całości.
obierz czerwoną cebulę, opłucz i drobno posiekaj.
dymkę również opłucz, osusz i drobno posiekaj.
sałatę lodową dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie wysusz. Aby to zrobić, najlepiej użyć specjalnego suszenia sałaty lub wysuszyć liście sałaty, układając je na ręczniku papierowym. Następnie rozerwij górę lodową na kawałki bezpośrednio rękami - dzięki czemu witaminy i inne przydatne substancje zostaną zachowane w sałatce.
wędzonego łososia pokrój również na małe kawałki.
w dużym, głębokim talerzu lub salaterce połącz wszystkie posiekane składniki.
w osobnym małym pojemniku wymieszaj wszystkie niezbędne produkty do sosu sałatkowego. Wlać biały jogurt bez dodatków (można zastąpić niskotłuszczową śmietaną), dodać trochę musztardy Dijon i czosnku w proszku. Za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca stołowego dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż dressing będzie miał gładką konsystencję.
następnie istnieją dwie opcje podawania. Wymieszaj sałatkę i ułóż na porcjowanych talerzach, a każdy zjadacz następnie polewa swoją porcję dressingiem.
lub możesz wlać sos do sałatki w salaterce i delikatnie wszystko wymieszać. Posmakuj sałatki i w razie potrzeby dodaj sól.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g