dżem jeżynowy

pamiętasz przepis babci? Więc ten jest jeszcze smaczniejszy! Spróbuj! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dżem jeżynowy, ale rzadko go gotujemy, ponieważ nie ma domku i nie ma gdzie zabrać jeżyn.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 46 g
187 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 40 min

jeżyny zawierają pełny kompleks różnych składników odżywczych i witamin.
szczególnie dobrze pomaga przy braku witamin w organizmie i jego ogólnym wzmocnieniu.
z jagód i liści jeżyn można przygotować różne leki, ale należy je stosować tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem, ponieważ jeżyny mogą być niebezpieczne w przypadku chorób żołądka i nerek.
przepis na dżem jeżynowy jest dość prosty.
jeżyny należy posortować, umyć, usunąć zanieczyszczenia i łodygi. Następnie należy wysuszyć jagody za pomocą czystego, suchego ręcznika.
z wody i cukru przygotowujemy syrop cukrowy i dodajemy do niego nasze jeżyny.
doprowadzona do wrzenia mieszanina stoi przez 12 godzin (zwykle przez noc).
następnego dnia należy ugotować dżem jeżynowy do miękkości i wlać go do czystych, suchych słoików, gdy jest jeszcze gorący.
przechowuj taki dżem w zaciemnionym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy