skład / składniki
metoda gotowania
jeżyny zawierają pełny kompleks różnych składników odżywczych i witamin.
szczególnie dobrze pomaga przy braku witamin w organizmie i jego ogólnym wzmocnieniu.
z jagód i liści jeżyn można przygotować różne leki, ale należy je stosować tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem, ponieważ jeżyny mogą być niebezpieczne w przypadku chorób żołądka i nerek.
przepis na dżem jeżynowy jest dość prosty.
jeżyny należy posortować, umyć, usunąć zanieczyszczenia i łodygi. Następnie należy wysuszyć jagody za pomocą czystego, suchego ręcznika.
z wody i cukru przygotowujemy syrop cukrowy i dodajemy do niego nasze jeżyny.
doprowadzona do wrzenia mieszanina stoi przez 12 godzin (zwykle przez noc).
następnego dnia należy ugotować dżem jeżynowy do miękkości i wlać go do czystych, suchych słoików, gdy jest jeszcze gorący.
przechowuj taki dżem w zaciemnionym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g