dżem z bakłażana

pachnący pikantny dżem o oryginalnym i jasnym smaku! Łatwość przygotowania Bardzo ciekawy przepis na dżem z bakłażana.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
200 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D
bakłażany są dokładnie myte, obrane i przechowywane w pojemniku z wodą, aby nie stały się czarne pod wpływem powietrza.
bakłażany w wodzie przykryć szmatką, aby nasiąkły wodą i przykryć wapieniem.
bakłażan powinien stać przez dwie godziny, okresowo sprawdzając, czy wapień otacza wszystkie bakłażany ręcznikiem.
wapień można zastąpić sodą herbacianą, wlewając wodę do pojemnika, rozpuszczając w nim sodę i zanurzając tam bakłażany na 4 godziny.
następnie wyjmujemy bakłażany i myjemy pod wodą, przebijając każdy z nich.
blanszuj przygotowane bakłażany przez pięć minut, a następnie schłodź.
z wody i cukru gotujemy syrop cukrowy, do którego następnie dodajemy przyprawy i wkładamy bakłażany. Całą mieszaninę gotuje się przez około pół godziny, a następnie schładza.
następnie ponownie umieść bakłażany na kuchence, dodaj kwas cytrynowy i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.
gotowy dżem z bakłażana zgodnie z tym przepisem można zwinąć w słoiki lub po prostu przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy