dżem z bakłażana
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
bakłażany są dokładnie myte, obrane i przechowywane w pojemniku z wodą, aby nie stały się czarne pod wpływem powietrza.
bakłażany w wodzie przykryć szmatką, aby nasiąkły wodą i przykryć wapieniem.
bakłażan powinien stać przez dwie godziny, okresowo sprawdzając, czy wapień otacza wszystkie bakłażany ręcznikiem.
wapień można zastąpić sodą herbacianą, wlewając wodę do pojemnika, rozpuszczając w nim sodę i zanurzając tam bakłażany na 4 godziny.
następnie wyjmujemy bakłażany i myjemy pod wodą, przebijając każdy z nich.
blanszuj przygotowane bakłażany przez pięć minut, a następnie schłodź.
z wody i cukru gotujemy syrop cukrowy, do którego następnie dodajemy przyprawy i wkładamy bakłażany. Całą mieszaninę gotuje się przez około pół godziny, a następnie schładza.
następnie ponownie umieść bakłażany na kuchence, dodaj kwas cytrynowy i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.
gotowy dżem z bakłażana zgodnie z tym przepisem można zwinąć w słoiki lub po prostu przechowywać w lodówce.
bakłażany w wodzie przykryć szmatką, aby nasiąkły wodą i przykryć wapieniem.
bakłażan powinien stać przez dwie godziny, okresowo sprawdzając, czy wapień otacza wszystkie bakłażany ręcznikiem.
wapień można zastąpić sodą herbacianą, wlewając wodę do pojemnika, rozpuszczając w nim sodę i zanurzając tam bakłażany na 4 godziny.
następnie wyjmujemy bakłażany i myjemy pod wodą, przebijając każdy z nich.
blanszuj przygotowane bakłażany przez pięć minut, a następnie schłodź.
z wody i cukru gotujemy syrop cukrowy, do którego następnie dodajemy przyprawy i wkładamy bakłażany. Całą mieszaninę gotuje się przez około pół godziny, a następnie schładza.
następnie ponownie umieść bakłażany na kuchence, dodaj kwas cytrynowy i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany.
gotowy dżem z bakłażana zgodnie z tym przepisem można zwinąć w słoiki lub po prostu przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g