ogórki w adjika na zimę

pyszne przygotowanie na zimę z kategorii mast-hav! Ogórki w adjika z pewnością należy przygotować na zimę! To cenny wkład w zimowe menu. Pikantna sałatka uzupełni każdą przystawkę, czy to ziemniaki, czy owsiankę. Podczas gotowania musisz pracować z ostrą papryką w gumowych rękawiczkach, w przeciwnym razie istnieje ryzyko poparzenia. Papryka powinna być mięsista, soczysta i czerwona. Do tego przedmiotu odpowiednie są małe ogórki, możesz użyć ogórków o niewłaściwym kształcie. Pomidory należy wybierać tylko Dojrzałe, nie zepsute.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
80 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 30 min

1. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plasterki. Odetnij końce po obu stronach, nie powinieneś ich używać.

2. Moja papryka. Następnie usuwamy łodygi, wycinamy rdzeń z nasionami, usuwamy przegrody. Ponownie umyj warzywa, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie paski.

3. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodyg. Pokrój każdego pomidora na kilka kawałków.

4. Parzymy nadzienie maszynki do mięsa wrzącą wodą, a następnie przepuszczamy pomidory i paprykę przez maszynę do mięsa.

5. Powstałą masę wlewa się do rondla z grubym dnem i wysyła do ognia. Gdy masa się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 5 minut.

6. Obierz czosnek. Przepuszczamy przygotowany czosnek przez prasę. Wysyłamy do wrzącej masy pomidorowej.

7. Ostrą paprykę myjemy pod bieżącą wodą, kroimy bardzo drobno. Wysyłamy za pieprzem.

8. A teraz wlej sól i cukier, wlej olej roślinny. Mieszać. Kontynuuj gotowanie pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.

9. Po określonym czasie włóż wcześniej przygotowane ogórki do masy pomidorowej, wlej ocet.

10. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 12-15 minut. Następnie układamy w wstępnie wysterylizowanych słoikach. Zwiń hermetycznie.

11. Odwracamy puste miejsca do góry nogami, owijamy je w Kratę. Pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygnie, około jednego dnia.

następnie przenosimy słoiki do stałego miejsca przechowywania. Można go przechowywać nawet w temperaturze pokojowej w mieszkaniu miejskim, co najważniejsze-w ciemnym miejscu. Spiżarnia będzie działać idealnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy