Sałatka Niespodzianka
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj pieczarki w osolonej wodzie.
cebulę pokroić w paski, zalać marynatą: cukier, woda,ocet.
składanie sałatki niespodzianka warstwami:
- gotowane grzyby + warstwa majonezu
- gotowane ziemniaki starte na tarce + marynowana cebula + warstwa majonezu
- papryka pokrojona w kostkę
- posiekane jajka + warstwa majonezu
- pokrojony pomidor + warstwa majonezu
włóż sałatkę do lodówki, aby dobrze zamarzła.
połówki mrożonych śliwek dusić na małym ogniu na patelni z olejem z pieprzem, przyprawami, solą. Dusić przez siedem minut pod pokrywką. Po schłodzeniu.
Odwróć sałatkę na szeroki i płaski talerz.
przykryj górę sałatki śliwkami, udekoruj słomkami żółtej papryki, majonezem, ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal / 100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal / 100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g