Klasyczne lecho na zimę z pieprzem lizać palce

bardzo szybki, bardzo smaczny i prosty, ze zwykłych potraw! Przepis sprawdzony od lat. Klasyczne lecho na zimę z pieprzu stanie się Twoim ulubionym, gdy tylko go ugotujesz. Ta przekąska nie jest ostra, pikantna i umiarkowanie słodka. U nas nie żyje do lutego - jest zjadana w pierwszej kolejności. .
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
42 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lecho z pomidorów i papryki lizać palce na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jakie warzywa najlepiej stosować? Sezonowe soczyste pomidory i mięsiste duże papryki są dobre dla lecho. Jest bardzo smaczny i jasny, jeśli użyjesz mieszanki czerwonych, żółtych i pomarańczowych owoców. Dokładnie umyj warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory na 4 części. W razie potrzeby usuń punkty mocowania łodygi. Opłucz bazylię. Jeśli używasz suchej bazylii zamiast świeżej, zmniejsz jej ilość 3-4 razy do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij pomidory i posiekaną bazylię do miski blendera. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uzyskać idealnie jednorodny przecier pomidorowy, przetrzyj go przez sito. Ten krok można pominąć do woli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę i rdzeń z nasionami. Pokrój każdą połowę na kolejne 2-3 plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij paprykę do rondla, napełnij masą pomidorową i umieść na kuchence. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do średniego i gotuj lecho przez około 10 minut. Skoncentruj się na pieprzu i jego odmianie. Jeśli masz grubościenne i mięsiste owoce, pozostaw lecho do gotowania przez kolejne 5-10 minut. Papryka powinna stać się lekko miękka, ale nie zamieniać się w owsiankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotuj pozostałe niezbędne składniki. Czosnek obrać, opłukać razem z ostrą papryką pod bieżącą wodą. Użyłam suchego chili i zmniejszyłam jego ilość, ponieważ dzieci chętnie jedzą lecho. Dostosuj ilość ostrej papryki do swoich upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij cukier, sól, czosnek z pieprzem, olej roślinny i ocet do rondla. Delikatnie, aby nie złamać kawałków papryki, wymieszaj lecho. Spróbuj posmakować. Dodałam prawie tyle soli. Gotuj lecho przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij gotowe sterylne słoiki lecho do góry i zamknij pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, pozostaw pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Usuń lecho do długotrwałego przechowywania w chłodnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z podanej liczby produktów wyszło mi 1600 ml. gotowego lecho. Zamknąłem 3 słoiki po 500 ml. i została mała miska do wypróbowania.

w zależności od soczystości warzyw po zamknięciu słoików może pozostać trochę aromatycznego sosu pomidorowego, który można wykorzystać na przykład do przygotowania barszczu, podawać z mięsem lub podawać ze świeżym chlebem.

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy