skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lecho z pomidorów i papryki lizać palce na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jakie warzywa najlepiej stosować? Sezonowe soczyste pomidory i mięsiste duże papryki są dobre dla lecho. Jest bardzo smaczny i jasny, jeśli użyjesz mieszanki czerwonych, żółtych i pomarańczowych owoców. Dokładnie umyj warzywa.
Krok 2:
Pokrój pomidory na 4 części. W razie potrzeby usuń punkty mocowania łodygi. Opłucz bazylię. Jeśli używasz suchej bazylii zamiast świeżej, zmniejsz jej ilość 3-4 razy do smaku.
Krok 3:
Wyślij pomidory i posiekaną bazylię do miski blendera. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie .
Krok 4:
Aby uzyskać idealnie jednorodny przecier pomidorowy, przetrzyj go przez sito. Ten krok można pominąć do woli.
Krok 5:
Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę i rdzeń z nasionami. Pokrój każdą połowę na kolejne 2-3 plasterki.
Krok 6:
Wyślij paprykę do rondla, napełnij masą pomidorową i umieść na kuchence. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do średniego i gotuj lecho przez około 10 minut. Skoncentruj się na pieprzu i jego odmianie. Jeśli masz grubościenne i mięsiste owoce, pozostaw lecho do gotowania przez kolejne 5-10 minut. Papryka powinna stać się lekko miękka, ale nie zamieniać się w owsiankę.
Krok 7:
W tym czasie przygotuj pozostałe niezbędne składniki. Czosnek obrać, opłukać razem z ostrą papryką pod bieżącą wodą. Użyłam suchego chili i zmniejszyłam jego ilość, ponieważ dzieci chętnie jedzą lecho. Dostosuj ilość ostrej papryki do swoich upodobań.
Krok 8:
Wyślij cukier, sól, czosnek z pieprzem, olej roślinny i ocet do rondla. Delikatnie, aby nie złamać kawałków papryki, wymieszaj lecho. Spróbuj posmakować. Dodałam prawie tyle soli. Gotuj lecho przez około 5 minut.
Krok 9:
Napełnij gotowe sterylne słoiki lecho do góry i zamknij pokrywkami.
Krok 10:
Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami, pozostaw pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Usuń lecho do długotrwałego przechowywania w chłodnym miejscu.
Krok 11:
Z podanej liczby produktów wyszło mi 1600 ml. gotowego lecho. Zamknąłem 3 słoiki po 500 ml. i została mała miska do wypróbowania.
w zależności od soczystości warzyw po zamknięciu słoików może pozostać trochę aromatycznego sosu pomidorowego, który można wykorzystać na przykład do przygotowania barszczu, podawać z mięsem lub podawać ze świeżym chlebem.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g