galaretka z winogron

bardzo łatwe do przygotowania i wchłonięcia danie:).
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 64 g
255 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

przedwczoraj chciałem zrobić taki posiłek jak galaretka. Nieczęsto to robię tylko dlatego, że głównie przepisy kulinarne wymagają świeżych owoców, których nie mam w domu w dużych ilościach. Dlatego znalazłem przepis na sok owocowy, który mi odpowiada: galaretkę winogronową. Powiem szczerze, że okazało się jeszcze smaczniejsze niż wtedy, gdy gotowałem galaretkę według innych przepisów. Dla zainteresowanych mówię o sposobie przygotowania tego deseru. Zaczynamy więc od tego, że bierzemy sok winogronowy w paczce, szkle (jasny lub ciemny - do wyboru, z miąższem lub bez), wlewamy go do rondla, w którym gotujemy galaretkę i stawiamy na średnim ogniu. Gdy sok trochę się rozgrzeje, wlej do niego pektynę i dokładnie wymieszaj zawartość naszego rondla. Następnie doprowadzamy powstałą masę do wrzenia na nieco silniejszym płomieniu. Nie zapomnij ciągle mieszać mieszanki. Następnie dodaj granulowany cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj masę. Następnie usuń galaretkę z ognia i wlej do pojemników, umieść je na zimno. Gdy galaretka stwardnieje, można ją spożywać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy