skład / składniki
metoda gotowania
przedwczoraj chciałem zrobić taki posiłek jak galaretka. Nieczęsto to robię tylko dlatego, że głównie przepisy kulinarne wymagają świeżych owoców, których nie mam w domu w dużych ilościach. Dlatego znalazłem przepis na sok owocowy, który mi odpowiada: galaretkę winogronową. Powiem szczerze, że okazało się jeszcze smaczniejsze niż wtedy, gdy gotowałem galaretkę według innych przepisów. Dla zainteresowanych mówię o sposobie przygotowania tego deseru. Zaczynamy więc od tego, że bierzemy sok winogronowy w paczce, szkle (jasny lub ciemny - do wyboru, z miąższem lub bez), wlewamy go do rondla, w którym gotujemy galaretkę i stawiamy na średnim ogniu. Gdy sok trochę się rozgrzeje, wlej do niego pektynę i dokładnie wymieszaj zawartość naszego rondla. Następnie doprowadzamy powstałą masę do wrzenia na nieco silniejszym płomieniu. Nie zapomnij ciągle mieszać mieszanki. Następnie dodaj granulowany cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj masę. Następnie usuń galaretkę z ognia i wlej do pojemników, umieść je na zimno. Gdy galaretka stwardnieje, można ją spożywać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g