skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do takiego przygotowania musisz użyć gęstych pomidorów, małych rozmiarów z grubą skórką. Do marynowania pomidorów zgodnie z tym przepisem użyjemy takich przypraw i ziół: liści laurowych, ziele angielskie, goździków, gałązki pietruszki, koperku i chrzanu dla aromatu i pikantności smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Dokładnie umyj warzywa, pozwól im wyschnąć, wrzucając je do durszlaka.
Krok 2:
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy papierowymi serwetkami lub wkładamy do durszlaka. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki.
Krok 3:
Cebula (cebule również nie muszą być duże, aby wygodnie zmieściły się w słoikach), obierz łuskę i pokrój w pierścienie, jeśli cebula jest duża, a następnie połówki kół. Obierz czosnek z łuski, podziel na goździki.
Krok 4:
W uprzednio umytych i wysterylizowanych słoikach z sodą (jednym z wygodnych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku) kładziemy gotowane warzywa, kilka pierścieni cebuli i kilka ząbków czosnku na dnie.
Krok 5:
Ułóż pomidory szczelnie na wierzchu, układając resztki cebuli między rzędami. Kładziemy pomidory na ramionach puszek.
Krok 6:
Gotuj marynatę: wlej przefiltrowaną wodę do rondla, włóż liść laurowy, ziele angielskie, goździki, cukier, sól, podpal. Gotuj marynatę, gotuj przez 5 minut, mieszając łyżką, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet stołowy i wyłącz ogień.
Krok 7:
Wlej pomidory do słoików wrzącą marynatą, aby całkowicie zakryła zawartość słoików. Wlej łyżkę oleju roślinnego do każdego słoika. Natychmiast zwijamy słoiki sterylnymi pokrywkami. Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć do góry nogami pod ciepłym kocem. Taki przedmiot nie wymaga dodatkowej sterylizacji, ocet i chrzan w kompozycji są doskonałymi konserwantami. Odkładamy go do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
w każdym razie,
wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu
!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g