Sałatka Jeż z koreańską marchewką

Piękny, jasny, pyszny, świąteczny, łatwy do gotowania! Wartość tego przepisu tkwi w idei dekoracji. Taka sałatka Jeż z koreańską marchewką ozdobi każde wakacje i zachwyci wszystkich przy stole. Można go przygotować dla dzieci, zastępując koreańską zwykłą marchewkę.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 24 % 8 g
215 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Jeż z marchewką? Przygotuj odpowiednie składniki. Ugotuj filet z kurczaka, jajka i ryż. Odcedź ryż, upewnij się, że nie jest mokry. Możesz wziąć domowy majonez, okaże się jeszcze smaczniejszy. Wszelkie marynowane grzyby są tutaj dozwolone, mam pieczarki. Możesz też wziąć dowolny ser, a oliwki są czarne, z nimi jeż będzie piękniejszy. Możesz kupić koreańskie marchewki lub zrobić je sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź szerokie, płaskie naczynie i połóż na nim podstawę z liści sałaty. Wcześniej dobrze umyj i osusz liście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj gotowany filet z kurczaka (można go zastąpić wędzonym lub smażonym). Natychmiast pokrój również grzyby i jajka na twardo, obrane ze skorupy. Na liściach sałaty ułóż pokrojony filet z kurczaka w kształcie jeża i posmaruj majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pokrojone grzyby na wierzchu warstwy kurczaka. Możesz posmarować go majonezem (jeśli chcesz, nasza rodzina nie lubi dużo majonezu, a ja nie przegapiłem grzybów).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowany biały ryż ułożyć w następnej warstwie i posmarować majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następną warstwą będą jajka na twardo, posiekane lub starte. Natychmiast ser pójdzie na warstwę jajka. Aby to zrobić, zetrzyj twardy lub półtwardy ser na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ułóż koreańską marchewkę wzdłuż linii igieł jeża i udekoruj ją "futrem" kawałkami czarnych oliwek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak wygląda sałatka na końcu. Smacznego!

jak na mój gust, domowa koreańska marchewka sprawia, że ta sałatka jest smaczniejsza. To dlatego, że tutaj sam określasz stopień ostrości dla niej. A jeśli planujesz przygotować sałatkę Jeż na przyjęcie dla dzieci, weź domowej roboty marchewkę lub użyj surowej marchewki startej na koreańskiej tarce.

pod marchewkowym futrem tego jeża możesz "ukryć" dowolną ulubioną sałatkę.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy