skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę szprotową w pomidorze z makaronem? Przygotuj produkty wymienione na liście. Makaron może być używany w dowolny sposób. Tym razem kupiłam makaron jajeczny.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz warzywa w czystej wodzie i osusz. Opłucz również liść laurowy.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak chcesz. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na tarce z dużymi zębami. Alternatywnie marchewki można posiekać w cienkie koła lub półkola.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij cebulę z marchewką do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu do pożądanego stopnia zrumienienia.
Krok 5:
Zetrzyj Szprot w pomidorze widelcem. Nie rób zbyt małych kawałków ryby, w przeciwnym razie podczas gotowania zamieni się w owsiankę i zepsuje wygląd gotowej zupy.
Krok 6:
Do garnka z wodą lub bulionem wyślij pokrojone ziemniaki. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj ziemniaki pod pokrywką, aż będą ugotowane. Nie zamykaj szczelnie pokrywy, zostaw małą szczelinę.
Krok 7:
Zrób płomień pod patelnią do maksimum. Dodaj szprot do pomidora. W momencie gotowania zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj wszystko razem przez około minutę lub dwie.
Krok 8:
Następnym krokiem jest wysłanie smażenia i makaronu do garnka. Pozostaw na kuchence, aż makaron będzie całkowicie ugotowany.
Krok 9:
Pod koniec gotowania dodaj do zupy liść laurowy, drobno posiekane zioła i czosnek, przepuszczony przez prasę lub posiekany ręcznie. Sól do smaku. Gotuj przez kolejną minutę lub dwie i zdejmij zupę z ognia.
Krok 10:
Podczas serwowania podawaj każdemu na talerzu zmielony czarny pieprz.
użyłem cienkiego makaronu jajecznego do zrobienia zupy. Dlatego dodałem go pod koniec gotowania wraz z ziołami i czosnkiem, zagotowałem i wyłączyłem kuchenkę. Pozostaw zupę do zaparzenia pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie makaron był w pełni ugotowany.
z podanej liczby składników dostałem zupę o średniej gęstości.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g