Zupa szprotowa w pomidorach z makaronem

pyszne, obfite, najłatwiejsze do zrobienia! Zupa szprotowa w pomidorach z makaronem jest bardzo jasna, aromatyczna, przygotujesz ją szybko i bez większych kłopotów. Gotuj na zwykłej wodzie lub bulionie z kurczaka. Zioła i czosnek dodadzą wyjątkowego smaku i smaku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 50 % 6 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę szprotową w pomidorze z makaronem? Przygotuj produkty wymienione na liście. Makaron może być używany w dowolny sposób. Tym razem kupiłam makaron jajeczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz warzywa w czystej wodzie i osusz. Opłucz również liść laurowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak chcesz. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na tarce z dużymi zębami. Alternatywnie marchewki można posiekać w cienkie koła lub półkola.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij cebulę z marchewką do smażenia. Mieszając, gotuj na dużym ogniu do pożądanego stopnia zrumienienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj Szprot w pomidorze widelcem. Nie rób zbyt małych kawałków ryby, w przeciwnym razie podczas gotowania zamieni się w owsiankę i zepsuje wygląd gotowej zupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do garnka z wodą lub bulionem wyślij pokrojone ziemniaki. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj ziemniaki pod pokrywką, aż będą ugotowane. Nie zamykaj szczelnie pokrywy, zostaw małą szczelinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób płomień pod patelnią do maksimum. Dodaj szprot do pomidora. W momencie gotowania zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj wszystko razem przez około minutę lub dwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnym krokiem jest wysłanie smażenia i makaronu do garnka. Pozostaw na kuchence, aż makaron będzie całkowicie ugotowany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania dodaj do zupy liść laurowy, drobno posiekane zioła i czosnek, przepuszczony przez prasę lub posiekany ręcznie. Sól do smaku. Gotuj przez kolejną minutę lub dwie i zdejmij zupę z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas serwowania podawaj każdemu na talerzu zmielony czarny pieprz.

użyłem cienkiego makaronu jajecznego do zrobienia zupy. Dlatego dodałem go pod koniec gotowania wraz z ziołami i czosnkiem, zagotowałem i wyłączyłem kuchenkę. Pozostaw zupę do zaparzenia pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie makaron był w pełni ugotowany. 

z podanej liczby składników dostałem zupę o średniej gęstości. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy