kawior z cukinii bez koncentratu pomidorowego na zimę

najsmaczniejsza niskokaloryczna przekąska z dostępnych produktów! Kawior z cukinii bez koncentratu pomidorowego na zimę jest teksturowany przez mielenie w maszynce do mięsa. Ostrość i pikantność tej aromatycznej przekąski można regulować, zwiększając ilość czosnku i przypraw. I zmień skład warzyw według własnego gustu.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
50 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii bez koncentratu pomidorowego na zimę? Przygotuj niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć świeże młode warzywa na kawior. Ale bardziej dojrzałe owoce nadają się również do gotowania. Waga wszystkich warzyw jest podana w postaci obranej. Weź bezwonny olej roślinny, nierafinowany może być gorzki w obrabianym przedmiocie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dokładnie opłucz, osusz i obierz. Jeśli cukinia jest dojrzała, konieczne jest również oczyszczenie nasion. Jeśli cukinia jest bardzo młoda, skóry nie można obrać. Cukinia nadaje się również do kawioru. Pokrój owoce w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki szczotką z brudu, obierz skórę i pokrój w półkola. Możesz pokroić i mniejsze, ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cukinia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń łuskę z cebuli, opłucz i pokrój w dużą kostkę. Aby uniknąć szczypania oczu podczas krojenia, opłucz nóż i kawałki cebuli zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, osusz, Wytnij łodygę z nasionami. Możesz użyć papryki dowolnego koloru, czerwone i pomarańczowe owoce nadadzą produktowi większą jasność. Pokrój paprykę na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozdrobnione warzywa ułożyć w szerokim emaliowanym rondlu lub misce do gotowania. Wymieszaj, wlej wodę i dodaj liść laurowy. Liść laurowy nie może być w ogóle dodany lub wręcz przeciwnie, weź więcej liści. Skoncentruj się na swoim guście. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wrzuć warzywa do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nawiasem mówiąc, powstały bulion warzywny jest bogaty, na jego podstawie można przygotować zupę, sos lub sos.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie umyj pomidory, osusz je ręcznikiem i pokrój na dowolne kawałki. Pomidory są mięsiste, ale niezbyt wodniste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą, lekko osusz i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki możesz wziąć dowolne inne warzywa według własnych upodobań.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz czosnek i spłucz. Jeśli chcesz, aby kawior był ostrzejszy, dodaj więcej goździków według własnych upodobań. Nie trzeba go osobno szlifować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przepuść warzywa na parze przez maszynkę do mięsa wraz z pomidorami i czosnkiem. Pamiętaj, że duszone warzywa są gorące. Aby się nie poparzyć, rozłóż mieszaninę łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj do garnka Betta, sól, cukier, mieszankę papryki i olej roślinny. W tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Papryka i suszone pachnące zioła są idealne. Masę warzywną można dusić w rondlu lub w powolnej kuchence w odpowiednim trybie przez około 30 minut, aż płyn odparuje. Dostosuj gęstość kawioru według własnego uznania. Nie zapomnij wymieszać kawioru, aby nie przykleił się do dna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze spłucz słoiki i pokrywki sodą oczyszczoną. Sterylizuj w dowolny wygodny sposób: w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na parze. Przykryj pokrywki wodą i gotuj przez 5 minut. Bądź ostrożny! Słoiki i pokrywki są gorące!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż wrzący kawior do suchych słoików i mocno zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w ciepły koc lub ręcznik frotte, aż całkowicie ostygną. W ten sposób obrabiany przedmiot jest dodatkowo sterylizowany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowy kawior można przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy. I możesz otworzyć słoik, położyć kawior na kromce chleba i podać jako przekąskę na lunch lub kolację. Kawior z cukinii jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

zamiast maszynki do mięsa, takiej jak moja, możesz zmielić duszone warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego.

z tej ilości warzyw dostałem dwa półlitrowe słoiki i pół słoika na próbę. Ilość gotowego kawioru zależy od stopnia gotowania warzyw. Jeśli gotujesz, aż ciecz całkowicie odparuje, objętość masy warzywnej będzie odpowiednio mniejsza, a sam kawior jest grubszy.

ten przepis nie używa octu, który jest środkiem konserwującym. Dlatego pamiętaj, aby dobrze umyć warzywa, słoiki i pokrywki.  

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy