marynata borowikowa na zimę

bardzo prosty przepis na pyszną konserwację! Marynata do borowików na zimę to najprostszy przepis na zachowanie grzybów w domu. Dzięki obfitości przypraw i przypraw grzyby z taką marynatą okazują się niesamowicie smaczne, z pikantnymi nutami i apetycznym aromatem. Całe nasiona gorczycy nadają im niepowtarzalny pikantny smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom marynowanych grzybów.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

aby przygotować marynatę do borowików, przede wszystkim należy przygotować wszystkie niezbędne do tego produkty - czystą wodę pitną i wszystkie przyprawy. Należy również wstępnie przygotować grzyby do konserwacji-oczyścić grzyby z brudnych i zepsutych obszarów, kilkakrotnie spłukać wodą i wrzucić do durszlaka, aby woda była szklana. Następnie gotuj grzyby do miękkości w słonej wodzie i ponownie spuść nadmiar wody.

gdy grzyby będą gotowe, możesz przejść bezpośrednio do przygotowania marynaty w celu ich konserwacji. Wlej wodę do rondla wystarczająco dużego (aby zmieściły się grzyby). Dodaj grubo zmieloną sól i cukier. Ilość soli w marynacie można dostosować do własnych upodobań w późniejszym przygotowaniu. Następnie dodaj wszystkie niezbędne przyprawy i przyprawy-liść laurowy, czarny pieprz, laskę cynamonu (można zastąpić mielonym cynamonem), suchy koperek (nasiona), goździki i nasiona gorczycy. Ziarna kardamonu lekko zmiażdżyć drewnianym moździerzem lub wałkiem do ciasta, a także włożyć do rondla z marynatą-w ten sposób lepiej oddadzą swój smak i aromat

umieść patelnię z marynatą na kuchence i zagotuj całą jej zawartość. Następnie zmniejsz ogień, wymieszaj wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia i gotuj marynatę przez 5 minut.

po przygotowaniu marynaty przenieś wstępnie ugotowane borowiki do rondla z marynatą i gotuj wszystko razem przez około 8-10 minut od momentu zagotowania marynaty.

kilka minut przed końcem gotowania należy wlać 9-procentowy ocet stołowy do marynaty. I możesz zwinąć grzyby w wstępnie wysterylizowane słoiki. Taki przedmiot jest przechowywany dobrze i przez długi czas w piwnicy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy