skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować marynatę do borowików, przede wszystkim należy przygotować wszystkie niezbędne do tego produkty - czystą wodę pitną i wszystkie przyprawy. Należy również wstępnie przygotować grzyby do konserwacji-oczyścić grzyby z brudnych i zepsutych obszarów, kilkakrotnie spłukać wodą i wrzucić do durszlaka, aby woda była szklana. Następnie gotuj grzyby do miękkości w słonej wodzie i ponownie spuść nadmiar wody.
gdy grzyby będą gotowe, możesz przejść bezpośrednio do przygotowania marynaty w celu ich konserwacji. Wlej wodę do rondla wystarczająco dużego (aby zmieściły się grzyby). Dodaj grubo zmieloną sól i cukier. Ilość soli w marynacie można dostosować do własnych upodobań w późniejszym przygotowaniu. Następnie dodaj wszystkie niezbędne przyprawy i przyprawy-liść laurowy, czarny pieprz, laskę cynamonu (można zastąpić mielonym cynamonem), suchy koperek (nasiona), goździki i nasiona gorczycy. Ziarna kardamonu lekko zmiażdżyć drewnianym moździerzem lub wałkiem do ciasta, a także włożyć do rondla z marynatą-w ten sposób lepiej oddadzą swój smak i aromat
umieść patelnię z marynatą na kuchence i zagotuj całą jej zawartość. Następnie zmniejsz ogień, wymieszaj wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia i gotuj marynatę przez 5 minut.
po przygotowaniu marynaty przenieś wstępnie ugotowane borowiki do rondla z marynatą i gotuj wszystko razem przez około 8-10 minut od momentu zagotowania marynaty.
kilka minut przed końcem gotowania należy wlać 9-procentowy ocet stołowy do marynaty. I możesz zwinąć grzyby w wstępnie wysterylizowane słoiki. Taki przedmiot jest przechowywany dobrze i przez długi czas w piwnicy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g