skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mus jabłkowy ze skondensowanym mlekiem na zimę Sissy? Przygotuj jedzenie. Jabłka pasują do każdej wielkości i odmiany. Lepiej, jeśli są słodkie i pachnące. Mleko skondensowane weź dobrej jakości bez substytutów tłuszczu mlecznego. Skład takiego skondensowanego mleka powinien zawierać tylko mleko i cukier. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę.
Krok 2:
Jabłka dobrze opłucz i osusz.
Krok 3:
Jabłka można przygotować na dwa sposoby. Po pierwsze: obierz owoce, pokrój na ćwiartki i usuń skrzynkę nasienną. Ta metoda jest wygodna, ponieważ w przyszłości puree można po prostu zmielić blenderem.
Krok 4:
Drugi sposób: pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij skrzynkę nasienną, ale nie usuwaj skórki. W przyszłości będziesz musiał przetrzeć jabłka przez sito. Jest to bardziej czasochłonny proces. Ale wolę to, ponieważ skórka jabłka zawiera dużo pektyny, co oznacza, że puree będzie grubsze.
Krok 5:
Umieść przygotowane jabłka w emaliowanej patelni lub misce do gotowania. Dodaj oczyszczoną wodę, umieść na kuchence i zagotuj.
Krok 6:
Gotuj jabłka na średnim ogniu przez około 20 minut, aż zmiękną. Czas gotowania zależy od twardości owoców. Aby przyspieszyć proces, patelnię można przykryć pokrywką. Nie zapomnij wymieszać masy, aby się nie przypaliła.
Krok 7:
Przetrzyj gotowaną masę jabłkową przez drobne sito drewnianą łyżką lub tłuczkiem. Jeśli obrałeś jabłka, po prostu posiekaj jabłka za pomocą blendera zanurzeniowego lub stacjonarnego.
Krok 8:
Włóż puree do rondla i dodaj do niego skondensowane mleko, wymieszaj. Gotuj puree przez około 8-10 minut. W tym momencie tłuczone ziemniaki będą się rozpryskiwać, więc bądź ostrożny. Możesz przykryć patelnię pokrywką, a następnie piec pozostanie czysty. Pamiętaj, aby mieszać puree, aby się nie przypaliło.
Krok 9:
Zdejmij patelnię z ognia i zmiksuj blenderem. Ten krok można pominąć, ale po ubiciu puree będzie bardziej puszyste i delikatne. Umieść garnek z powrotem na kuchence i ponownie zagotuj.
Krok 10:
Dobrze umyj słoiki z sodą i sterylizuj w wygodny sposób: w piekarniku, nad parą lub w kuchence mikrofalowej. Przykryj pokrywki wodą i gotuj przez 5 minut.
Krok 11:
Włóż wrzące puree do suchych słoików na samą górę i mocno zamknij pokrywkami. Użyłam specjalnego klucza. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń je w koc lub ręcznik frotte. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj słoiki z puree w lodówce.
Krok 12:
Zimą możesz otworzyć słoik Sissy i cieszyć się pysznym deserem pochodzącym z dzieciństwa. Smacznego!
z podanej liczby produktów otrzymałem dwa półlitrowe słoiki i pół słoika na próbę. Ilość gotowego produktu zależy od stopnia dojrzałości i gęstości jabłek.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g