latte z dyni

najbardziej jesienny-pikantny, rozgrzewający i pyszny! Pikantna latte z dyni - nadchodzą zimne dni, co oznacza, że nadszedł czas na gorącą kawę. Proponuję ugotować go z dodatkiem najbardziej jesiennego warzywa-dyni. Nada napojowi niepowtarzalny aromat i pomaluje jego smak nowymi kolorami!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
47 kcal
IG: 50 / 17 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić latte z dyni? Przygotuj jedzenie. Aby go przygotować, potrzebujesz puree z dyni. Aby nie robić tego samodzielnie, możesz wziąć gotowy, jest sprzedawany w działach z jedzeniem dla niemowląt. Ale ja sama robiłam tłuczone ziemniaki. To szybkie i proste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię, odetnij mały kawałek. Zacier będzie potrzebował niewielkiej ilości, więc wystarczy jeden kawałek. Obierz dynię ze skóry. Pokrój w kostkę. Następnie możesz użyć jednej z metod przygotowania tłuczonych ziemniaków-gotować w wodzie, na parze lub piec.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Upiekłam dynię w piekarniku. Aby to zrobić, zawiń kawałki dyni w folię i włóż do formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz dynię przez 45 minut w temperaturze 190°C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj gotową dynię-przebij blenderem, przetrzyj przez sito lub po prostu zetrzyj widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię, wlej do niej 300 ml mleka. Dodaj dwie łyżki puree z dyni, cukier waniliowy, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię z mlekiem na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, zminimalizuj ogrzewanie i gotuj przez 3-4 minuty. W tym czasie przyprawy oddadzą cały swój aromat mleku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaparz kawę w dowolny sposób. Możesz użyć Turku, możesz użyć dowolnego rodzaju ekspresu do kawy, gotowałem w gejzerze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostałe 100 ml mleka podgrzej do temperatury 50-60 stopni. Mleko w tej temperaturze będzie łatwiejsze do ubijania. Ubij mleko w dowolny sposób-trzepaczką, cappuccinatorem lub francuską prasą. Powinieneś dostać bujną pianę. Jeśli nie masz takich urządzeń, użyj bitej śmietany zamiast mleka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź wysoką szklankę latte. Najpiękniej taka kawa wygląda w przezroczystym szkle - gdy stanie trochę, podzieli się na warstwy. Wlać do szklanki kawy. Powinna to być jedna trzecia całej objętości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wlej pikantne mleko. Uzupełnij go prawie do samej góry, pozostawiając na wierzchu miejsce tylko na mleczną piankę lub śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nałóż piankę mleczną na wierzch. Podawaj natychmiast, kawa powinna pozostać gorąca.

Nie Pierwszy Raz przygotowuję taką kawę - smak dyni w ogóle nie jest odczuwalny, w połączeniu z przyprawami daje tylko pikantny smak i aromat. Bardzo smaczne! Jedyną uwagą jest to, że zmiel tłuczone ziemniaki najlepiej jak potrafisz, po widelcu są duże kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Proszek imbirowy - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy