skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot ze śliwek na zimę? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych odmian śliwek, ale pamiętaj, że smak i kolor kompotu bezpośrednio zależą od odmiany śliwek. Jeśli używasz żółtych śliwek, kompot będzie jasnożółty i słodki, z czerwonymi śliwkami-szkarłatny i lekko kwaśny. A z niebieskimi śliwkami kolor kompotu będzie brązowy i słodkawy w smaku.
Krok 2:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki kompotu wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można to zrobić na parze za pomocą specjalnej pokrywy do sterylizacji lub kalcynować w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich natychmiast do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną od różnicy temperatur. Słoiki należy umieścić w zimnym piekarniku na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.
Krok 3:
Równolegle ze sterylizacją słoików zagotuj wodę na kompot. 1 trzylitrowy słoik potrzebuje około 2,5-2,6 litra wody, w zależności od liczby odpływów. Dlatego lepiej podgrzać trochę więcej wody, nadmiar zawsze można wylać lub użyć do drugiego słoika (jeśli zamkniesz kilka puszek kompotu na raz).
Krok 4:
Dokładnie spłucz śliwki. Do kompotu możesz użyć dowolnych odmian śliwek. Zwinąłem dwa słoiki, jeden z niebieskimi, a drugi z czerwonymi śliwkami. Śliwki można konserwować w całości, przekłuwając każdą wykałaczką w kilku miejscach, aby nie pękły od wrzącej wody. Możesz też pokroić śliwki na połówki i usunąć nasiona. Ale w tym przypadku twój kompot będzie miał trochę miąższu.
Krok 5:
Włóż przygotowane śliwki do słoika na jedną trzecią. ! Słoik powinien być jeszcze gorący po sterylizacji, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że schłodzony słoik pęknie z powodu różnicy temperatur podczas wlewania do niego wrzącej wody.
Krok 6:
Wlej wrzącą wodę do słoika aż do szyi. Przykryj słoik (ale nie przykręcaj) pokrywką i odstaw kompot na około 10 minut.
Krok 7:
Za pomocą specjalnej pokrywki z otworami spuść całą wodę do garnka, pozostawiając śliwki w słoiku.
Krok 8:
Wlej cukier do bulionu śliwkowego, podpal rondel i ponownie zagotuj. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj ilość cukru, koncentrując się na własnym smaku. Jeśli kompot wydaje ci się niesłodzony, dodaj trochę więcej cukru.
Krok 9:
Ponownie napełnij śliwki wrzącym syropem cukrowym zamknij słoik zakrętką lub zwiń puszkę za pomocą klucza.
Krok 10:
Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w ręcznik. Całkowicie schłodzić kompot w temperaturze pokojowej. Następnie ponownie Odwróć słoiki i umieść je w ciemnym, najlepiej chłodnym miejscu, do którego nie będzie dostępu bezpośrednie światło słoneczne.
Krok 11:
Jeśli chcesz, aby kolor kompotu był jak na tym zdjęciu, użyj śliwek o czerwonej skórce. Smacznego!
jak miło jest otworzyć słoik pachnącego kompotu śliwkowego zimą, starannie przygotowanego latem! Ze szklanką słodko-kwaśnego kompotu z hukiem nadaje się również domowe ciasto i kupione w sklepie ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g