Sałata Fiołkowa

Piękna i pyszna sałatka z prostych składników! Czasami chcesz, aby danie okazało się nie tylko smaczne, ale także oryginalne i jasne, zwłaszcza jeśli ta sałatka jest przygotowywana na świąteczny stół. Ale nie ma czasu i niezwykłych składników. Sałatka "fiołek" to świetna opcja na tę okazję. Składniki są proste i niedrogie, czas na przygotowanie tej sałatki nie wymaga wiele, a wynik z pewnością zachwyci i zaskoczy wszystkich. A jeśli nadal tematycznie udekorujesz stół, nie wszyscy goście od razu zgadną, że przed nimi jest sałatka, a nie doniczka z kwiatem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. Kurczaka można wędzić lub gotować w osolonej wodzie, ale z wędzoną sałatką smak jest bardziej oryginalny, aromatyczny i bogatszy. Rzodkiewki lepiej jest wziąć okrągłe i duże, ale jeśli dostępne są tylko wydłużone, odpowiednie są również takie, kwiaty okażą się małe, w zasadzie jak prawdziwy kwiat fiołka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel mięso wędzonego kurczaka od kości i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser kroimy również w małe kostki. Drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka gotujemy na twardo, schładzamy. W jednym jajku oddzielamy białko od żółtka. Potrzebujemy części żółtka do dekoracji sałatki, drobno ją zmielimy. Drobno posiekaj lub posiekaj jajka za pomocą noża do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj kilka rzodkiewek. Resztę zostawiamy do dekoracji sałatki. Musimy je pokroić w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jako dressing możesz po prostu użyć majonezu lub zmieszać równe części majonezu i śmietany, taki sos będzie delikatniejszy dla tej sałatki. W misce wymieszaj posiekane mięso z kurczaka, jajka, rzodkiewki, ser, cebulę, sól do smaku, dopraw sosem, wymieszaj. Lepiej dać sałatce trochę czasu na namoczenie w lodówce. I włóż sałatkę do salaterki. Liście szpinaku są dobrze umyte i wysuszone serwetkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jako salaterkę bierzemy małą miskę, która wygląda jak doniczka lub szklane salaterki. Rozłóż liście szpinaku na wierzchu (w kółko). Na środku układamy kwiaty rzodkiewki, na środku każdego kładziemy trochę żółtka. Podawaj sałatkę do stołu. Okazuje się dość szybki, prosty, piękny i smaczny. Możesz ułożyć sałatkę w małych osobistych filiżankach, aby każdy gość miał swój własny "garnek z fiołkiem". Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy