skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników. Kurczaka można wędzić lub gotować w osolonej wodzie, ale z wędzoną sałatką smak jest bardziej oryginalny, aromatyczny i bogatszy. Rzodkiewki lepiej jest wziąć okrągłe i duże, ale jeśli dostępne są tylko wydłużone, odpowiednie są również takie, kwiaty okażą się małe, w zasadzie jak prawdziwy kwiat fiołka.
Krok 2:
Oddziel mięso wędzonego kurczaka od kości i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Ser kroimy również w małe kostki. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Jajka gotujemy na twardo, schładzamy. W jednym jajku oddzielamy białko od żółtka. Potrzebujemy części żółtka do dekoracji sałatki, drobno ją zmielimy. Drobno posiekaj lub posiekaj jajka za pomocą noża do jajek.
Krok 5:
Drobno posiekaj kilka rzodkiewek. Resztę zostawiamy do dekoracji sałatki. Musimy je pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6:
Jako dressing możesz po prostu użyć majonezu lub zmieszać równe części majonezu i śmietany, taki sos będzie delikatniejszy dla tej sałatki. W misce wymieszaj posiekane mięso z kurczaka, jajka, rzodkiewki, ser, cebulę, sól do smaku, dopraw sosem, wymieszaj. Lepiej dać sałatce trochę czasu na namoczenie w lodówce. I włóż sałatkę do salaterki. Liście szpinaku są dobrze umyte i wysuszone serwetkami.
Krok 7:
Jako salaterkę bierzemy małą miskę, która wygląda jak doniczka lub szklane salaterki. Rozłóż liście szpinaku na wierzchu (w kółko). Na środku układamy kwiaty rzodkiewki, na środku każdego kładziemy trochę żółtka. Podawaj sałatkę do stołu. Okazuje się dość szybki, prosty, piękny i smaczny. Możesz ułożyć sałatkę w małych osobistych filiżankach, aby każdy gość miał swój własny "garnek z fiołkiem". Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g