dżem z białej porzeczki na zimę

smak pachnącego lata w słoiku z dżemem z białej porzeczki!
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
192 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Usuń białe porzeczki z gałązek, umyj i wysusz na ręczniku papierowym(zwykły też działa). Za pomocą sokowirówki przygotuj sok. Dla tych, którzy nie mieli jeszcze czasu na zakup sokowirówki, przetrzyj porzeczki przez sito. Z 2 kg. porzeczki wyjdzie około 1 - 1,3 litra.sok.
wlej gotowy sok do naczynia, w którym ugotujemy dżem, dodamy cukier, wymieszamy i postawimy na średnim ogniu. Gdy dżem się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, co jest możliwe na kuchence i gotuj przez 30 minut. Nie zapomnij wymieszać dżemu podczas gotowania i usunąć pianę.
wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń pokrywki. Schłodzić pod kocem, przechowywać w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g

Podobne przepisy