dżem z białej porzeczki na zimę
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
Usuń białe porzeczki z gałązek, umyj i wysusz na ręczniku papierowym(zwykły też działa). Za pomocą sokowirówki przygotuj sok. Dla tych, którzy nie mieli jeszcze czasu na zakup sokowirówki, przetrzyj porzeczki przez sito. Z 2 kg. porzeczki wyjdzie około 1 - 1,3 litra.sok.
wlej gotowy sok do naczynia, w którym ugotujemy dżem, dodamy cukier, wymieszamy i postawimy na średnim ogniu. Gdy dżem się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, co jest możliwe na kuchence i gotuj przez 30 minut. Nie zapomnij wymieszać dżemu podczas gotowania i usunąć pianę.
wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń pokrywki. Schłodzić pod kocem, przechowywać w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g