skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić manti z dynią i mięsem mielonym? Przygotuj produkty do ciasta. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu produkt będzie miękki i przewiewny. Weź przefiltrowaną i ciepłą wodę.
Krok 2:
Wsyp mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Wbij jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wymieszaj mąkę z jajkiem. Następnie zacznij wlewać ciepłą wodę do mąki. Zagnieść ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami.
Krok 3:
Jeśli okaże się zbyt strome, dodaj więcej wody, zbyt płynne — wlej mąkę. Zależy to od jakości i właściwości mąki. Stopniowo ciasto zacznie stawać się jednorodne. Kontynuuj ugniatanie na stole. Ugniataj go dość długo, około 10 minut, a następnie włóż do torby i odstaw na stół. W tym czasie mąka wchłonie pozostały płyn, gluten dobrze się w nim rozwinie, dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne.
Krok 4:
Gdy ciasto się zestali, przygotuj nadzienie. Możesz sam zrobić mięso mielone, przewijając wołowinę przez maszynkę do mięsa lub możesz użyć gotowego mięsa mielonego. Mam domowej roboty mieloną wołowinę.
Krok 5:
Umyj dynię, obierz i pokrój na kawałki. Bądź ostrożny-dynia jest bardzo twarda, lepiej czyścić ją na kawałki.
Krok 6:
Posiekaj dynię w dowolny sposób. Możesz przewinąć go razem z mięsem przez maszynkę do mięsa, zetrzeć na grubej tarce lub po prostu pokroić w drobną kostkę. Wybrałam tarkę.
Krok 7:
Posiekaj cebulę w ten sam sposób.
Krok 8:
Złóż mięso mielone, dynię i cebulę do miski. Dodaj sól i pieprz. Możesz także umieścić swoje ulubione i odpowiednie przyprawy. A także drobno posiekane warzywa.
Krok 9:
Dobrze zagnieść mięso mielone. Aby uzyskać soczystość, możesz wlać trochę zimnej czystej wody.
Krok 10:
Wypoczęte ciasto zwiń w długą kiełbasę, a następnie pokrój na małe kawałki.
Krok 11:
Rozwałkuj każdy kawałek na posypanej mąką desce w cienką okrągłą warstwę.
Krok 12:
Umieść łyżkę nadzienia na środku koła.
Krok 13:
Ściśnij dwie przeciwległe krawędzie, pozostawiając otwarte krawędzie.
Krok 14:
Złóż te otwarte krawędzie do powstałej krawędzi. A także dobrze go uszczypnij.
Krok 15:
Owinąć powstałe rogi wokół manty i ścisnąć. Okazuje się, że to taki schludny Mant. Jest to jeden ze sposobów rzeźbienia, uzyskuje się okrągłe manty.
Krok 16:
Gotuj manti na parze w dowolny dostępny sposób - w Mantis, podwójnym bojlerze, powolnej kuchence. Czas gotowania wynosi od 30 do 45 minut, w zależności od wielkości.
Krok 17:
Połóż gotowe manti na talerzu i podawaj z sosami-kwaśną śmietaną lub pomidorami. Smacznego!
od bardzo dawna chciałem spróbować manti z dynią. Bardzo nam się podobały! Smak dyni w ogóle nie jest odczuwalny, tylko nadał nadzieniu soczystość.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g