manti z dynią i mięsem mielonym

pyszne, apetyczne, dla całej rodziny na obiad! Manti z dynią i mięsem mielonym to sprawdzony przepis na manti parowe. Przygotowują się szybciej i łatwiej niż klasyczne, ponieważ nie używa się mięsa posiekanego nożem, ale gotowe mięso mielone. Dodanie dyni sprawia, że nadzienie jest bardziej soczyste i miękkie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 56 % 19 g
154 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić manti z dynią i mięsem mielonym? Przygotuj produkty do ciasta. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu produkt będzie miękki i przewiewny. Weź przefiltrowaną i ciepłą wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Wbij jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wymieszaj mąkę z jajkiem. Następnie zacznij wlewać ciepłą wodę do mąki. Zagnieść ciasto najpierw widelcem, a następnie rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli okaże się zbyt strome, dodaj więcej wody, zbyt płynne — wlej mąkę. Zależy to od jakości i właściwości mąki. Stopniowo ciasto zacznie stawać się jednorodne. Kontynuuj ugniatanie na stole. Ugniataj go dość długo, około 10 minut, a następnie włóż do torby i odstaw na stół. W tym czasie mąka wchłonie pozostały płyn, gluten dobrze się w nim rozwinie, dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto się zestali, przygotuj nadzienie. Możesz sam zrobić mięso mielone, przewijając wołowinę przez maszynkę do mięsa lub możesz użyć gotowego mięsa mielonego. Mam domowej roboty mieloną wołowinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj dynię, obierz i pokrój na kawałki. Bądź ostrożny-dynia jest bardzo twarda, lepiej czyścić ją na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj dynię w dowolny sposób. Możesz przewinąć go razem z mięsem przez maszynkę do mięsa, zetrzeć na grubej tarce lub po prostu pokroić w drobną kostkę. Wybrałam tarkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj cebulę w ten sam sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż mięso mielone, dynię i cebulę do miski. Dodaj sól i pieprz. Możesz także umieścić swoje ulubione i odpowiednie przyprawy. A także drobno posiekane warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze zagnieść mięso mielone. Aby uzyskać soczystość, możesz wlać trochę zimnej czystej wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypoczęte ciasto zwiń w długą kiełbasę, a następnie pokrój na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdy kawałek na posypanej mąką desce w cienką okrągłą warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść łyżkę nadzienia na środku koła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ściśnij dwie przeciwległe krawędzie, pozostawiając otwarte krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż te otwarte krawędzie do powstałej krawędzi. A także dobrze go uszczypnij.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Owinąć powstałe rogi wokół manty i ścisnąć. Okazuje się, że to taki schludny Mant. Jest to jeden ze sposobów rzeźbienia, uzyskuje się okrągłe manty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotuj manti na parze w dowolny dostępny sposób - w Mantis, podwójnym bojlerze, powolnej kuchence. Czas gotowania wynosi od 30 do 45 minut, w zależności od wielkości.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż gotowe manti na talerzu i podawaj z sosami-kwaśną śmietaną lub pomidorami. Smacznego!

od bardzo dawna chciałem spróbować manti z dynią. Bardzo nam się podobały! Smak dyni w ogóle nie jest odczuwalny, tylko nadał nadzieniu soczystość.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy