skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim musisz wysterylizować słoiki. Jest to konieczny proces, ponieważ nie będziemy sterylizować samej sałatki. Istnieje wiele różnych sposobów sterylizacji naczyń. Zwykle robię to w piekarniku. Aby to zrobić, umieść słoiki na zimno!!! piekarnik, a następnie włącz go na 120°. Trzymaj słoiki przez około 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij gorące słoiki z rękawiczkami na dłoniach. Zrób to tuż przed dodaniem produktów do zakładek.
Krok 2:
Pokrywki słoików wysterylizować przez gotowanie. Zanurz je w zimnej wodzie, zagotuj i gotuj przez kilka minut. Wyjmij pokrywki z wody, zanim będziesz musiał przykryć nimi słoiki. Nie ma znaczenia, jakich pokrywek używasz - tych, które muszą być skręcone lub już z gotowym gwintem - sterylizuj je w ten sam sposób.
Krok 3:
Przygotuj potrawy do przygotowania sałatki. Zrobiłam pół porcji. Weź dobrą wodę z filtra lub butelki. Nie ma znaczenia, że trafia do solanki, smak konserw zależy od jego smaku.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 5:
Pokrój czosnek w cienkie talerze.
Krok 6:
Pomidory dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój każdego pomidora na ćwiartki. Wytnij łodygi.
Krok 7:
W słoikach na dnie umieść liść laurowy, ziarna pieprzu i posiekany czosnek.
Krok 8:
Następnie ułóż pomidory i cebulę warstwami w słoikach. Nie napełniaj mocno słoików, aby plasterki pomidora nie pękły. Jeśli jesteś miłośnikiem cebuli, możesz umieścić ją jeszcze bardziej. Moje pół kilograma pomidora zmieściło się w dwóch półlitrowych słoikach.
Krok 9:
Zagotuj wodę w czajniku. Zalej słoiki stromą wrzącą wodą do samej góry.
Krok 10:
Przykryj je przygotowanymi pokrywkami i pozostaw na 15-20 minut.
Krok 11:
Odcedź słoiki do garnka. Nie będą zbyt gorące, ponieważ pomidory schłodzą gorącą wodę. Podczas opróżniania trzymaj słoiki pokrywką, aby pomidory nie wpadły do garnka. Po spuszczeniu wody ze słoików zmierzyłem jej ilość. Mam około 250 ml. możesz mieć inny wynik. To zależy od tego, jak mocno wypchałeś puszki pomidorami.
Krok 12:
Radzę zawsze mierzyć wodę, którą spuściłeś ze słoików, aby obliczyć ilość produktów do marynaty. W przepisie podaje się je na litr wody. Policz, ile będzie potrzebne w Twoim przypadku. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić cukier i sól, ponownie zagotować. Dodaj ocet i olej, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie. Solanka jest gotowa!
Krok 13:
Wlej solankę do słoików. Natychmiast przykręć na nich pokrywki. Jeśli używasz metalowych osłon do zszywania, użyj specjalnej maszyny.
Krok 14:
Odwróć zamknięte słoiki do góry nogami, aby dodatkowo wysterylizować pokrywki.
Krok 15:
Przykryj słoiki najpierw ręcznikiem, a następnie zawiń je czymś grubym, aby dłużej utrzymać ciepło-kocem, ubraniem lub ręcznikiem frotte. Trzymaj słoiki w tej formie, aż całkowicie ostygną. Możesz przechowywać taką sałatkę w chłodnym miejscu poza lodówką, ze względu na ocet i kwas pomidorowy nie eksploduje. Pomidory będą gotowe za dwa tygodnie.
bardzo lubimy taką sałatkę, zwłaszcza zimą, kiedy zakupione pomidory nie są smaczne. Oczywiście nie jest to świeża sałatka, ale jej smak jest nadal bardzo przyjemny, plasterki są mocne i nie zmiękczone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g