Sałatka pomidorowa bez sterylizacji na zimę

bardzo prosty przepis na sałatkę zimową z letnich pomidorów! Zimą miło jest otworzyć słoik pysznej sałatki, konserwowanej w sezonie warzywnym. W tym przepisie pomidory są minimalnie poddawane obróbce cieplnej, dzięki czemu smakują prawie tak samo jak świeże.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
42 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim musisz wysterylizować słoiki. Jest to konieczny proces, ponieważ nie będziemy sterylizować samej sałatki. Istnieje wiele różnych sposobów sterylizacji naczyń. Zwykle robię to w piekarniku. Aby to zrobić, umieść słoiki na zimno!!! piekarnik, a następnie włącz go na 120°. Trzymaj słoiki przez około 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij gorące słoiki z rękawiczkami na dłoniach. Zrób to tuż przed dodaniem produktów do zakładek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrywki słoików wysterylizować przez gotowanie. Zanurz je w zimnej wodzie, zagotuj i gotuj przez kilka minut. Wyjmij pokrywki z wody, zanim będziesz musiał przykryć nimi słoiki. Nie ma znaczenia, jakich pokrywek używasz - tych, które muszą być skręcone lub już z gotowym gwintem - sterylizuj je w ten sam sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj potrawy do przygotowania sałatki. Zrobiłam pół porcji. Weź dobrą wodę z filtra lub butelki. Nie ma znaczenia, że trafia do solanki, smak konserw zależy od jego smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój czosnek w cienkie talerze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój każdego pomidora na ćwiartki. Wytnij łodygi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W słoikach na dnie umieść liść laurowy, ziarna pieprzu i posiekany czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż pomidory i cebulę warstwami w słoikach. Nie napełniaj mocno słoików, aby plasterki pomidora nie pękły. Jeśli jesteś miłośnikiem cebuli, możesz umieścić ją jeszcze bardziej. Moje pół kilograma pomidora zmieściło się w dwóch półlitrowych słoikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj wodę w czajniku. Zalej słoiki stromą wrzącą wodą do samej góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj je przygotowanymi pokrywkami i pozostaw na 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odcedź słoiki do garnka. Nie będą zbyt gorące, ponieważ pomidory schłodzą gorącą wodę. Podczas opróżniania trzymaj słoiki pokrywką, aby pomidory nie wpadły do garnka. Po spuszczeniu wody ze słoików zmierzyłem jej ilość. Mam około 250 ml. możesz mieć inny wynik. To zależy od tego, jak mocno wypchałeś puszki pomidorami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Radzę zawsze mierzyć wodę, którą spuściłeś ze słoików, aby obliczyć ilość produktów do marynaty. W przepisie podaje się je na litr wody. Policz, ile będzie potrzebne w Twoim przypadku. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić cukier i sól, ponownie zagotować. Dodaj ocet i olej, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie. Solanka jest gotowa!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej solankę do słoików. Natychmiast przykręć na nich pokrywki. Jeśli używasz metalowych osłon do zszywania, użyj specjalnej maszyny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć zamknięte słoiki do góry nogami, aby dodatkowo wysterylizować pokrywki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj słoiki najpierw ręcznikiem, a następnie zawiń je czymś grubym, aby dłużej utrzymać ciepło-kocem, ubraniem lub ręcznikiem frotte. Trzymaj słoiki w tej formie, aż całkowicie ostygną. Możesz przechowywać taką sałatkę w chłodnym miejscu poza lodówką, ze względu na ocet i kwas pomidorowy nie eksploduje. Pomidory będą gotowe za dwa tygodnie.

bardzo lubimy taką sałatkę, zwłaszcza zimą, kiedy zakupione pomidory nie są smaczne. Oczywiście nie jest to świeża sałatka, ale jej smak jest nadal bardzo przyjemny, plasterki są mocne i nie zmiękczone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy