Sałatka z sercami i marchewką

pyszna sałatka w stylu koreańskim. I na wakacje i w dni powszednie! Sałatka z sercami i marchewką jest łatwa do przygotowania, a wynik jest doskonały. Wszystkie składniki harmonijnie łączą się ze sobą. Sałatka, choć nie twierdzi, że jest autentyczna, z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Można go przygotować jako dodatek do głównego dania w dzień powszedni, co wprowadzi świeże nuty do zwykłego rodzinnego menu. Również ta sałatka będzie dobrą opcją do podania gościom.
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 18 % 3 g
104 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

proces przygotowania tej pysznej sałatki w stylu azjatyckim nie jest trudny. przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty. Zaczynamy od serc z kurczaka, które należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie przenieść do małego rondla, zalać wodą, aby całkowicie przykryła serca, lekko ją posolić. Gotuj serca do miękkości, przykrywając patelnię pokrywką. Z czasem zajmuje to 35-40 minut. Po odsączeniu bulionu i rozłożeniu serc na szerokim płaskim naczyniu, aż całkowicie ostygną.

oczyść cebulę, a następnie spłucz zimną wodą, wytrzyj czystym ręcznikiem. Cebule kroimy na połówki, po czym każdą cienko kroimy w półpierścienie. Połowę posiekanej cebuli przełożyć do miski, przykryć cukrem i zalać wodą i octem ryżowym. Marynuj cebulę przez 15 minut.

myjemy i obieramy marchewki, a następnie kroimy je w paski. Ponadto, proporcjonalnie, pokrój schłodzone serca z kurczaka w paski. Zarówno marchewki, jak i serca wkładamy do dużej salaterki.

obierz czosnek z łuski,a następnie drobno posiekaj nożem. Dodaj czosnek do salaterki do marchewki i serc. Dodaj również marynowaną cebulę do salaterki, wyciśnij ją wcześniej. Posyp zawartość salaterki solą, cukrem pudrem, papryką, dodaj nasiona kolendry. Wszystko dobrze mieszamy, następnie wlewamy ocet ryżowy, a także zalewamy wszystko sosem ostrygowym. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

umieść małą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go. Po podgrzaniu włóż pozostałą cebulę (surową) na patelnię i smaż, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Włóż sałatkę bezpośrednio na gorąco do cebuli, wlej tam resztki oleju, wszystko dobrze wymieszaj.

umieść sałatkę w zimnym miejscu na noc. Jeśli nie ma czasu (lub cierpliwości ;) czekać, to przynajmniej przez 40-60 minut. Po sałatce możesz podać na stole!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g

Podobne przepisy