skład / składniki
metoda gotowania
proces przygotowania tej pysznej sałatki w stylu azjatyckim nie jest trudny. przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty. Zaczynamy od serc z kurczaka, które należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, a następnie przenieść do małego rondla, zalać wodą, aby całkowicie przykryła serca, lekko ją posolić. Gotuj serca do miękkości, przykrywając patelnię pokrywką. Z czasem zajmuje to 35-40 minut. Po odsączeniu bulionu i rozłożeniu serc na szerokim płaskim naczyniu, aż całkowicie ostygną.
oczyść cebulę, a następnie spłucz zimną wodą, wytrzyj czystym ręcznikiem. Cebule kroimy na połówki, po czym każdą cienko kroimy w półpierścienie. Połowę posiekanej cebuli przełożyć do miski, przykryć cukrem i zalać wodą i octem ryżowym. Marynuj cebulę przez 15 minut.
myjemy i obieramy marchewki, a następnie kroimy je w paski. Ponadto, proporcjonalnie, pokrój schłodzone serca z kurczaka w paski. Zarówno marchewki, jak i serca wkładamy do dużej salaterki.
obierz czosnek z łuski,a następnie drobno posiekaj nożem. Dodaj czosnek do salaterki do marchewki i serc. Dodaj również marynowaną cebulę do salaterki, wyciśnij ją wcześniej. Posyp zawartość salaterki solą, cukrem pudrem, papryką, dodaj nasiona kolendry. Wszystko dobrze mieszamy, następnie wlewamy ocet ryżowy, a także zalewamy wszystko sosem ostrygowym. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
umieść małą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny, podgrzej go. Po podgrzaniu włóż pozostałą cebulę (surową) na patelnię i smaż, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Włóż sałatkę bezpośrednio na gorąco do cebuli, wlej tam resztki oleju, wszystko dobrze wymieszaj.
umieść sałatkę w zimnym miejscu na noc. Jeśli nie ma czasu (lub cierpliwości ;) czekać, to przynajmniej przez 40-60 minut. Po sałatce możesz podać na stole!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos ostrygowy - 121 kcal/100g