marynowane bakłażany nadziewane marchewką i czosnkiem

bakłażan z czosnkiem i marchewką-jesienne pozdrowienia! Przystawka o smaku czosnkowym doskonale nadaje się do dań głównych, zwłaszcza mięsnych. Lepiej marynować bakłażana na raz, aby wystarczyło wszystkim. Danie jest przygotowywane przez kilka dni, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart długich oczekiwań.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowany bakłażan z nadziewaną marchewką i czosnkiem? Wybierz dobre, mocne bakłażany o jasnej skórce. Będziemy potrzebować bakłażana tego samego rozmiaru, aby wyglądały pięknie w marynacie. Umyj je dobrze. Odetnij wierzchołki i końcówki. I pokrój na dwie części wzdłuż, ale nie do końca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę w rondlu, dodaj dwie szczypty soli, zanurz bakłażany w wodzie i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu w różnych kierunkach. Więc warzywa są równomiernie ugotowane. Uważaj, aby nie uszkodzić skóry i nie rozbić bakłażana na dwie połówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź patelnię i rozwiń bakłażany tak, aby nacięcia na nich znajdowały się z boku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść talerz o mniejszej średnicy niż patelnia na wierzchu bakłażana, lekko dociśnij. Następnie umieść odpowiedni ucisk na talerzu. Wystarczy zwykły szklany słoik wypełniony wodą. Wszystko to powinno stać przez około dwie godziny. W tym czasie cały nadmiar płynu wraz z goryczą zniknie z bakłażana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj marchewki w wodzie za pomocą pędzla. Obierz go ze skóry i zetrzyj na grubej tarce. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Umyj pietruszkę, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię z grubym dnem (aby zapobiec przypaleniu warzyw). Dodaj do niego olej roślinny. Ułóż startą marchewkę. Dodaj do smaku korzeń pietruszki (można to pominąć). I smaż całą masę, mieszając szpatułką, aż marchewki będą miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce o odpowiedniej wielkości połącz pieczoną marchewkę, natkę pietruszki, posiekany czosnek. Wszystko posolić do smaku, wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciśnięte z płynu sprasowane z ucisku bakłażany delikatnie rozpakuj jak książkę i obficie napełnij je od wewnątrz nadzieniem marchewkowym. Nie jest przerażające, jeśli nadzienie zacznie wypadać, poprawimy to w następnym kroku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Popraw nadzienie rękami, spróbuj nadziewać bakłażany do maksimum,ale tak, aby nie pękały ani nie pękały z boku. I owiń warzywa grubą nicią, aby uzyskać lepsze utrwalenie. Nie martw się, później usuniemy wszystkie wątki)) Podczas gdy bezpiecznie związane bakłażany leżą cicho na boku, zajmiemy się marynatą. Nie robiliśmy tego wcześniej, ponieważ potrzebna jest gorąca marynata.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę, sól i pieprz do smaku do rondla. Poczekaj, aż się zagotuje, wyłącz ogień,wlej ocet. I natychmiast zanurz bakłażany we wrzącej wodzie. W garnku powinna być wystarczająca ilość wody, aby całkowicie przykryła warzywa. Ponownie umieść ucisk na wierzchu, aż marynata całkowicie ostygnie. Włóż patelnię z nadziewanymi bakłażanami do lodówki na dwa dni. Kiedy ten czas minie, wyjmij je, odetnij nici i możesz podać do stołu na pierwszą próbę!

marynowane bakłażany to zimna przekąska o pikantnym smaku na wakacje!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy