skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przezroczysty dżem jabłkowy? Przygotuj potrzebne produkty. Odmierz cukier po pokrojeniu jabłek. Lepiej jest brać jabłka, które nie są zbyt twarde, ale nie luźne - ważne jest dla nas, aby plasterki zachowały swój kształt po ugotowaniu. Wybierz słodycz według własnego gustu.
Krok 2:
Jabłka dokładnie umyj i osusz. Pokrój je najpierw na ćwiartki, usuń rdzeń. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Im cieńsze są plastry, tym piękniejszy będzie dżem. Nie polecam odcinania skóry, plasterki mogą się rozpaść podczas gotowania, a otrzymasz dżem, a nie przezroczysty dżem.
Krok 3:
Teraz pokrojone jabłka należy zważyć. I odmierz dokładnie taką samą ilość cukru. Tym cukrem przykryj plasterki jabłka. Lepiej jest to zrobić natychmiast w naczyniu, w którym zostanie ugotowany dżem. Zasypane jabłka pozostaw na 12 godzin. Jest to konieczne, aby jabłka dały sok.
Krok 4:
Po odpowiednim czasie widzimy, że wyróżniało się dużo soku. Umieść naczynia z jabłkami na ogniu i zacznij podgrzewać, lekko mieszając przyszły dżem drewnianą szpatułką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dżem nie jest bardzo niepokojący, aby nie złamać delikatnych plasterków jabłka.
Krok 5:
Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6:
Niech dżem całkowicie ostygnie. Zostawiłam go na 8 godzin.
Krok 7:
Ponownie podpal dżem i ponownie zagotuj. Możesz lekko wymieszać masę, aby jabłka były równomiernie ugotowane. Ponownie pozostaw na 8 godzin. Następnie powtórz proces ponownie - doprowadzić do wrzenia, zagotować. A potem musisz spojrzeć na stan dżemu. Jeśli jest już gęsty, a jego kropla na spodku nie rozprzestrzenia się, przestań gotować. Jeśli syrop jest nadal płynny, gotuj dżem nie przez 5 minut, ale przez 15, osiągając jego zagęszczenie.
Krok 8:
Schłodzić gotowy dżem i wlać do czystych słoików. Nie trzeba ich sterylizować, taki dżem jest dobrze przechowywany, w jabłkach jest dużo cukru i kwasu. Miłego picia herbaty!
dżem jabłkowy zawsze gotuję według tego przepisu i zawsze okazuje się udany-przezroczysty, z całymi plasterkami.
jabłka są odpowiednie, ale moim zdaniem dżem Antonovka jest smaczniejszy dla wszystkich.
możesz dodać cynamon, wanilię lub gwiazdkę anyżu podczas gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g