klarowny dżem jabłkowy w plasterkach

najsmaczniejszy, bursztynowy, pachnący, najlepszy i najprostszy! Przezroczysty dżem jabłkowy w plasterkach jak miód-przezroczysty, gęsty, niesamowicie piękny! Taki dżem jest gotowany z dwóch składników, z przerwami, podczas których plasterki jabłka są nasączone syropem i pozostają nienaruszone, podobne do kandyzowanych owoców.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
223 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przezroczysty dżem jabłkowy? Przygotuj potrzebne produkty. Odmierz cukier po pokrojeniu jabłek. Lepiej jest brać jabłka, które nie są zbyt twarde, ale nie luźne - ważne jest dla nas, aby plasterki zachowały swój kształt po ugotowaniu. Wybierz słodycz według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka dokładnie umyj i osusz. Pokrój je najpierw na ćwiartki, usuń rdzeń. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. Im cieńsze są plastry, tym piękniejszy będzie dżem. Nie polecam odcinania skóry, plasterki mogą się rozpaść podczas gotowania, a otrzymasz dżem, a nie przezroczysty dżem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pokrojone jabłka należy zważyć. I odmierz dokładnie taką samą ilość cukru. Tym cukrem przykryj plasterki jabłka. Lepiej jest to zrobić natychmiast w naczyniu, w którym zostanie ugotowany dżem. Zasypane jabłka pozostaw na 12 godzin. Jest to konieczne, aby jabłka dały sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po odpowiednim czasie widzimy, że wyróżniało się dużo soku. Umieść naczynia z jabłkami na ogniu i zacznij podgrzewać, lekko mieszając przyszły dżem drewnianą szpatułką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dżem nie jest bardzo niepokojący, aby nie złamać delikatnych plasterków jabłka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niech dżem całkowicie ostygnie. Zostawiłam go na 8 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie podpal dżem i ponownie zagotuj. Możesz lekko wymieszać masę, aby jabłka były równomiernie ugotowane. Ponownie pozostaw na 8 godzin. Następnie powtórz proces ponownie - doprowadzić do wrzenia, zagotować. A potem musisz spojrzeć na stan dżemu. Jeśli jest już gęsty, a jego kropla na spodku nie rozprzestrzenia się, przestań gotować. Jeśli syrop jest nadal płynny, gotuj dżem nie przez 5 minut, ale przez 15, osiągając jego zagęszczenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotowy dżem i wlać do czystych słoików. Nie trzeba ich sterylizować, taki dżem jest dobrze przechowywany, w jabłkach jest dużo cukru i kwasu. Miłego picia herbaty!

dżem jabłkowy zawsze gotuję według tego przepisu i zawsze okazuje się udany-przezroczysty, z całymi plasterkami.
jabłka są odpowiednie, ale moim zdaniem dżem Antonovka jest smaczniejszy dla wszystkich.
możesz dodać cynamon, wanilię lub gwiazdkę anyżu podczas gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy