skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory w adjika? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź pomidory, które są już na skraju dojrzewania, to znaczy przez kilka dni i zaczną się rumienić. Wtedy gotowy przedmiot nie będzie gorzki.
Krok 2:
Obierz czosnek, Usuń ogon i nasiona z papryki, pokrój na kawałki. Jeśli chcesz bardzo pikantnego pomidora, nie usuwaj nasion z ostrej papryki. Włóż wszystko do miski blendera, dodaj masło, sól, chmiel-suneli i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Krok 3:
Pokrój pomidory na 4-6 części, w zależności od wielkości. Włóż je do miski i napełnij gotową ostrą masą, wymieszaj. Umieść w zimnym miejscu na 4 godziny, przykrywając.
Krok 4:
Włóż wszystko do rondla z grubym dnem i wlej wodę, wymieszaj. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Upewnij się, że wszystko się nie pali.
Krok 5:
Drobno posiekaj warzywa i dodaj do garnka z pomidorami i adjiką. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki.
Krok 7:
Rozłóż gorącą masę w słoikach na samą górę i mocno zwiń z gotowanymi pokrywkami.
Krok 8:
Zawiń słoiki w koc i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną.
Krok 9:
Smacznego.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu.
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
w każdym razie,
wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g