zielone pomidory w adjika na zimę

świetny dodatek warzywny na każdą okazję! Zielone pomidory w adjika pozostają nienaruszone na zimę ze względu na fakt, że są gęstsze i nie rozpadają się podczas gotowania. Okazuje się wspaniałą przekąską na świątecznym stole lub na obiad.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory w adjika? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź pomidory, które są już na skraju dojrzewania, to znaczy przez kilka dni i zaczną się rumienić. Wtedy gotowy przedmiot nie będzie gorzki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek, Usuń ogon i nasiona z papryki, pokrój na kawałki. Jeśli chcesz bardzo pikantnego pomidora, nie usuwaj nasion z ostrej papryki. Włóż wszystko do miski blendera, dodaj masło, sól, chmiel-suneli i zmiksuj wszystko na gładką masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na 4-6 części, w zależności od wielkości. Włóż je do miski i napełnij gotową ostrą masą, wymieszaj. Umieść w zimnym miejscu na 4 godziny, przykrywając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż wszystko do rondla z grubym dnem i wlej wodę, wymieszaj. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Upewnij się, że wszystko się nie pali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj warzywa i dodaj do garnka z pomidorami i adjiką. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gorącą masę w słoikach na samą górę i mocno zwiń z gotowanymi pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń słoiki w koc i pozostaw tak, aż całkowicie ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu.

jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej . Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu: tworzą w nich nadmiar gazów . A te z kolei pojawiają się, ponieważ są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie .
w każdym razie, wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy