Sałatka z mięsem i suszonymi śliwkami

Ta sałatka jest dobra na dni powszednie i na święta. Bardzo lubię sałatki mięsne i drobiowe ze śliwkami, zwłaszcza jeśli w sost=AVA jest jabłko. Podobną sałatkę zrobiłam w filecie z kurczaka (https://1000.menu/cooking/31897-salat-s-kuricei-chernoslivom-i-greckimi-orexami). Tym razem gotowałem z gotowanej polędwicy wieprzowej. Początkowo zbierał się z wołowiny, ale nie był pod ręką. Dlatego użyłam mięsa, które było.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 29 % 12 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z mięsem i suszonymi śliwkami, potrzebujemy: pulpy wieprzowej lub wołowej bez chrząstki i żył, suszonych śliwek bez pestek, dużych wybranych jaj, sera, słodko-kwaśnego soczystego jabłka (Granny Smith, siódemka), orzechów (mam orzechy laskowe, ale możesz mieć orzechy włoskie lub inne do smaku) i majonez. Mam majonez z awokado, więc ma lekko zielonkawy odcień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso wstępnie ugotować w osolonej wodzie. Wyjmij z bulionu i ostudź. Następnie pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj suszone śliwki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekaj orzechy nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw pierścień do gotowania na naczyniu i rozłóż: najpierw ułóż gotowane mięso i ubij. Posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż starte jabłka na wierzchu, a także posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż jajka w następnej warstwie i posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dalej-suszone śliwki i warstwa majonezu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przedostatnia warstwa to tarty ser. Nie można go posmarować majonezem. Nie umknęłam.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp sałatkę posiekanymi orzechami. Włóż sałatkę do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zdejmij pierścień i podaj sałatkę do stołu. Smacznego!

możesz uformować sałatkę w pierścieniu kulinarnym, tak jak ja, lub włożyć ją do głębokiej salaterki. W takim przypadku wskazane jest wzięcie przezroczystej szklanej miski sałatkowej, aby sałatka wyglądała pięknie na stole, a wszystkie warstwy były widoczne. Ale możesz po prostu połączyć wszystkie składniki, doprawić majonezem i wymieszać.

użyłem orzechów laskowych (orzechów laskowych) w sałatce, ale najczęściej dodaje się do niej orzechy włoskie.

aby uzyskać więcej pikanterii, możesz dodać drobno posiekaną cebulę marynowaną w occie z cukrem do sałatki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy