skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z mięsem i suszonymi śliwkami, potrzebujemy: pulpy wieprzowej lub wołowej bez chrząstki i żył, suszonych śliwek bez pestek, dużych wybranych jaj, sera, słodko-kwaśnego soczystego jabłka (Granny Smith, siódemka), orzechów (mam orzechy laskowe, ale możesz mieć orzechy włoskie lub inne do smaku) i majonez. Mam majonez z awokado, więc ma lekko zielonkawy odcień.
Krok 2:
Mięso wstępnie ugotować w osolonej wodzie. Wyjmij z bulionu i ostudź. Następnie pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Drobno posiekaj suszone śliwki.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 6:
Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekaj orzechy nożem.
Krok 7:
Ustaw pierścień do gotowania na naczyniu i rozłóż: najpierw ułóż gotowane mięso i ubij. Posmaruj majonezem.
Krok 8:
Ułóż starte jabłka na wierzchu, a także posmaruj majonezem.
Krok 9:
Ułóż jajka w następnej warstwie i posmaruj majonezem.
Krok 10:
Dalej-suszone śliwki i warstwa majonezu.
Krok 11:
Przedostatnia warstwa to tarty ser. Nie można go posmarować majonezem. Nie umknęłam.
Krok 12:
Posyp sałatkę posiekanymi orzechami. Włóż sałatkę do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia.
Krok 13:
Następnie zdejmij pierścień i podaj sałatkę do stołu. Smacznego!
możesz uformować sałatkę w pierścieniu kulinarnym, tak jak ja, lub włożyć ją do głębokiej salaterki. W takim przypadku wskazane jest wzięcie przezroczystej szklanej miski sałatkowej, aby sałatka wyglądała pięknie na stole, a wszystkie warstwy były widoczne. Ale możesz po prostu połączyć wszystkie składniki, doprawić majonezem i wymieszać.
użyłem orzechów laskowych (orzechów laskowych) w sałatce, ale najczęściej dodaje się do niej orzechy włoskie.
aby uzyskać więcej pikanterii, możesz dodać drobno posiekaną cebulę marynowaną w occie z cukrem do sałatki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g