skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dżem z marchwi? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć słodkie odmiany marchwi, dzięki czemu dżem będzie smaczniejszy.
Krok 2:
Marchewki dokładnie spłucz pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, osusz i wyszoruj. Wygodniej jest to zrobić specjalnym nożem-obieraczką do warzyw.
Krok 3:
Pokrój obrane warzywa korzeniowe w cienkie plasterki o grubości do 1 cm włóż marchewki do rondla, zalej zimną czystą wodą (w przepisie nie podano jej ilości, woda powinna całkowicie pokryć warzywo).
Krok 4:
Gotuj na średnim ogniu, aż marchewki będą miękkie. Czas gotowania zależy od ilości i odmiany marchwi.
Krok 5:
Odcedź, Wrzuć marchewki do durszlaka i ostudź.
Krok 6:
Przygotuj syrop z 1 kg cukru i 300 ml wody. Aby to zrobić, wlej cukier do wody w odpowiednim rondlu, umieść go na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż cukier się zagotuje i całkowicie rozpuści. Wrzuć marchewki do wrzącego syropu i gotuj przez 5 minut.
Krok 7:
Wyłącz ogień i pozostaw dżem na 8 godzin. Następnie ponownie zagotuj, dodając do niego kolejne 200 gramów cukru. Gotuj dżem na małym ogniu, aż marchewki będą całkowicie przezroczyste, a syrop będzie umiarkowanie gęsty.
Krok 8:
Kilka minut przed usunięciem dżemu z ognia dodaj do niego szczyptę kwasu cytrynowego i waniliny.
Krok 9:
Wlej gorący dżem do sterylnych słoików, zamknij pokrywkami. Odłóż go do przechowywania w chłodnym, suchym miejscu.
Krok 10:
Dżem marchewkowy można podawać jako deser lub jako nadzienie do ciasta. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g