dżem z marchwi

ze zwykłych potraw, proste, piękne i pyszne! Dżem z marchwi to przepis, który zaskoczy wielu głównym składnikiem i na próżno. Przygotowuje się szybko, okazuje się niesamowicie smaczny, z letnim jasnym kolorem i niesamowitym smakiem. Danie można przypisać budżetowi i niedrogiemu.
LadogaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
204 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem z marchwi? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć słodkie odmiany marchwi, dzięki czemu dżem będzie smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki dokładnie spłucz pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, osusz i wyszoruj. Wygodniej jest to zrobić specjalnym nożem-obieraczką do warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane warzywa korzeniowe w cienkie plasterki o grubości do 1 cm włóż marchewki do rondla, zalej zimną czystą wodą (w przepisie nie podano jej ilości, woda powinna całkowicie pokryć warzywo).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj na średnim ogniu, aż marchewki będą miękkie. Czas gotowania zależy od ilości i odmiany marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź, Wrzuć marchewki do durszlaka i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj syrop z 1 kg cukru i 300 ml wody. Aby to zrobić, wlej cukier do wody w odpowiednim rondlu, umieść go na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż cukier się zagotuje i całkowicie rozpuści. Wrzuć marchewki do wrzącego syropu i gotuj przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz ogień i pozostaw dżem na 8 godzin. Następnie ponownie zagotuj, dodając do niego kolejne 200 gramów cukru. Gotuj dżem na małym ogniu, aż marchewki będą całkowicie przezroczyste, a syrop będzie umiarkowanie gęsty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kilka minut przed usunięciem dżemu z ognia dodaj do niego szczyptę kwasu cytrynowego i waniliny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorący dżem do sterylnych słoików, zamknij pokrywkami. Odłóż go do przechowywania w chłodnym, suchym miejscu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dżem marchewkowy można podawać jako deser lub jako nadzienie do ciasta. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy