skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sok z dyni i marchwi? Weź dynię ze świeżych zbiorów, będzie bardziej soczysta niż w zeszłym roku. Marchewki również potrzebują smacznego i słodkiego. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Biorę świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ale nadaje się również do produkcji przemysłowej.
Krok 2:
Obierz marchewki i pokrój na średnie kawałki. Przenieś do szklanki blendera.
Krok 3:
Obierz dynię i wnętrzności w postaci nasion. Wygodne jest dla mnie obieranie skórki obieraczką do warzyw, ale zrobi to również zwykły nóż. Aby usunąć wnętrze, odpowiednia jest zwykła łyżka stołowa.
Krok 4:
Pokrój również dynię na dowolne kawałki średniej wielkości.
Krok 5:
Przenieś dynię do szklanki blendera. Zamiast blendera możesz użyć sokowirówki (będzie to idealne rozwiązanie).
Krok 6:
Zmiel składniki na puree o jednolitej konsystencji. Tłuczone ziemniaki są gęste, ale jest to zrozumiałe: dynia i marchewka nie są najbardziej soczystymi warzywami.
Krok 7:
Puree przełożyć do durszlaka pokrytego dwiema warstwami gęstej gazy.
Krok 8:
Wyciśnij sok. Mam około 500 ml. musisz spróbować, aby uzyskać maksymalną ilość soku, ale miąższ był w nim wystarczający. Faktem jest, że jeśli zbyt mocno rozjaśnisz sok, będzie wyglądał brzydko. Miąższ opadnie na dno, a na górze będzie przezroczysty Składnik. Jakby rozcieńczony wodą.
Krok 9:
Tyle ciasta w końcu dostałem. Pozostaw go do regulacji gęstości soku w przyszłości, a resztę można wykorzystać na przykład do przygotowania kaszy jaglanej.
Krok 10:
Wlej sok z miąższem do grubościennej patelni i zagotuj na małym ogniu. Oszacuj gęstość soku. Na tym etapie istnieje możliwość dodania ciasta, jeśli nagle spróbujesz dobrze i wyciśniesz go za dużo.
Krok 11:
Gdy sok się zagotuje, sterylizuj butelki (lub słoiki) w dowolny dogodny sposób. Robię to. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów. Woda powinna się zagotować. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.
Krok 12:
Dodaj sok z cytryny do gotującego się soku.
Krok 13:
I cukier. Piankę należy usunąć. Gotuj sok przez kolejne 2-3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Spróbuj napoju, możesz dodać więcej cukru. Przechodzimy do następnego kroku.
Krok 14:
Wlej sok do butelek i zakorkuj pokrywkami. W sumie dostałem 2 butelki po 300 ml. następnie butelki są odwracane do góry nogami i owinięte ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną. Następnie są czyszczone w chłodnej spiżarni.
sok jest aromatyczny i gęsty, z miąższem. Miąższ w butelce może osiadać na dnie, co wskazuje na jego naturalność i brak sztucznych barwników. Dlatego przed użyciem sok jest wstrząśnięty. Sok z dyni i marchwi jest szczególnie dobry po schłodzeniu.
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g