sok z marchwi i dyni na zimę

korzyści, smak i witaminy przez cały rok w szklance! Sok z marchwi i dyni z miąższem bez jednej kropli wody z zewnątrz. Ten preparat na zimę to świetny sposób na spróbowanie czegoś nowego i zaskoczenie domu kolorowym i jasnym napojem, który jest nasycony zaletami i smakiem jesiennych warzyw.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
52 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sok z dyni i marchwi? Weź dynię ze świeżych zbiorów, będzie bardziej soczysta niż w zeszłym roku. Marchewki również potrzebują smacznego i słodkiego. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Biorę świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ale nadaje się również do produkcji przemysłowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i pokrój na średnie kawałki. Przenieś do szklanki blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz dynię i wnętrzności w postaci nasion. Wygodne jest dla mnie obieranie skórki obieraczką do warzyw, ale zrobi to również zwykły nóż. Aby usunąć wnętrze, odpowiednia jest zwykła łyżka stołowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również dynię na dowolne kawałki średniej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś dynię do szklanki blendera. Zamiast blendera możesz użyć sokowirówki (będzie to idealne rozwiązanie).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel składniki na puree o jednolitej konsystencji. Tłuczone ziemniaki są gęste, ale jest to zrozumiałe: dynia i marchewka nie są najbardziej soczystymi warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Puree przełożyć do durszlaka pokrytego dwiema warstwami gęstej gazy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciśnij sok. Mam około 500 ml. musisz spróbować, aby uzyskać maksymalną ilość soku, ale miąższ był w nim wystarczający. Faktem jest, że jeśli zbyt mocno rozjaśnisz sok, będzie wyglądał brzydko. Miąższ opadnie na dno, a na górze będzie przezroczysty Składnik. Jakby rozcieńczony wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tyle ciasta w końcu dostałem. Pozostaw go do regulacji gęstości soku w przyszłości, a resztę można wykorzystać na przykład do przygotowania kaszy jaglanej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sok z miąższem do grubościennej patelni i zagotuj na małym ogniu. Oszacuj gęstość soku. Na tym etapie istnieje możliwość dodania ciasta, jeśli nagle spróbujesz dobrze i wyciśniesz go za dużo.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy sok się zagotuje, sterylizuj butelki (lub słoiki) w dowolny dogodny sposób. Robię to. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów. Woda powinna się zagotować. Po prostu zalej pokrywki wrzącą wodą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj sok z cytryny do gotującego się soku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I cukier. Piankę należy usunąć. Gotuj sok przez kolejne 2-3 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Spróbuj napoju, możesz dodać więcej cukru. Przechodzimy do następnego kroku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej sok do butelek i zakorkuj pokrywkami. W sumie dostałem 2 butelki po 300 ml. następnie butelki są odwracane do góry nogami i owinięte ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną. Następnie są czyszczone w chłodnej spiżarni.

sok jest aromatyczny i gęsty, z miąższem. Miąższ w butelce może osiadać na dnie, co wskazuje na jego naturalność i brak sztucznych barwników. Dlatego przed użyciem sok jest wstrząśnięty. Sok z dyni i marchwi jest szczególnie dobry po schłodzeniu.

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy