Kaczka faszerowana ryżem

idealnie pasuje do stołu na każdą okazję i wakacje. Przepis jest prosty, a danie okazuje się bardzo smaczne i pachnące. Możesz eksperymentować z przyprawami i przyprawami, mięso doskonale wchłania aromaty przypraw i staje się wyjątkowe i niesamowite w smaku.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 55 % 29 g
węglowodany 23 % 12 g
346 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przepisu. Osmolij kaczkę, świetnie, jeśli jest lampa lutownicza, ostrożnie zeskrob skórę nożem i dobrze spłucz gorącą wodą. Usuń wnętrze i ponownie spłucz. Przyprawa może być dostosowana do Twojego gustu. Kolendrę można zastąpić nasionami ziry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno zmiel nasiona kolendry. Możesz użyć młynka do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój na 4-6 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź kocioł, wlej wodę, wlej zmieloną kolendrę, cebulę,liść laurowy, sól do smaku, włóż przygotowaną tuszę z kaczki i dodaj 2-3 łyżki. l sos sojowy. Gotuj przez półtorej godziny. W zależności od wieku ptaka. Jeśli kaczka jest duża, nakłuj ją grubą igłą w miejscach o grubych mięśniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania kaczki weź ryż długoziarnisty, dobrze spłucz i gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kilka ząbków czosnku bardzo drobno pokruszyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Należy również drobno posiekać umytą kolendrę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy i schłodzony ryż, włóż do miski, dodaj kolendrę, czosnek i mieloną czarną pachnącą paprykę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj w jednorodną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ugotowaną kaczkę z bulionu, spłucz ciepłą wodą i napełnij gotowanym ryżem.Wskazane jest zszycie tuszy zwykłą nicią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź dowolny odpowiedni kształt, posmaruj olejem roślinnym, włóż do niego nadziewaną kaczkę i obficie posmaruj dowolnym majonezem, nie pozwoli skórze wyschnąć, pozostanie delikatna i soczysta. Posyp papryką na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W pustych miejscach formy umieść pozostały ryż. Możesz nałożyć siatkę majonezową na ryż.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Musisz piec w podgrzanym do 180°C - 200°C w dhovce, około 40 minut. mięso z kaczki jest dobrze nasycone aromatami nadzienia i nabiera złotego koloru. Wyjmij formę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć i podziel mięso na kawałki wymaganej formy, po usunięciu nici.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z formy ułożyć pieczony ryż na półmisku, ułożyć na nim kawałki mięsa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj udekorowane świeżymi ziołami z dowolnymi lekkimi sałatkami warzywnymi lub solonymi lub marynowanymi warzywami. Smacznego!

wspaniałe, pyszne danie. Bardzo sycące i wysokokaloryczne. Możesz użyć nie tylko kaczki domowej, ale także dzikiej. Dzięki przyprawom gotowe danie nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Nadzienie ryżowe będzie doskonałym dodatkiem do mięsa z kaczki. Podobnie możesz ugotować Gęś. Jeśli ptak jest młody, gotowanie zajmie mniej czasu, ponieważ młode mięso gotuje się znacznie szybciej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy