skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przepisu. Osmolij kaczkę, świetnie, jeśli jest lampa lutownicza, ostrożnie zeskrob skórę nożem i dobrze spłucz gorącą wodą. Usuń wnętrze i ponownie spłucz. Przyprawa może być dostosowana do Twojego gustu. Kolendrę można zastąpić nasionami ziry.
Krok 2:
Drobno zmiel nasiona kolendry. Możesz użyć młynka do kawy.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój na 4-6 części.
Krok 4:
Weź kocioł, wlej wodę, wlej zmieloną kolendrę, cebulę,liść laurowy, sól do smaku, włóż przygotowaną tuszę z kaczki i dodaj 2-3 łyżki. l sos sojowy. Gotuj przez półtorej godziny. W zależności od wieku ptaka. Jeśli kaczka jest duża, nakłuj ją grubą igłą w miejscach o grubych mięśniach.
Krok 5:
Podczas gotowania kaczki weź ryż długoziarnisty, dobrze spłucz i gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie do połowy ugotowany.
Krok 6:
Kilka ząbków czosnku bardzo drobno pokruszyć.
Krok 7:
Należy również drobno posiekać umytą kolendrę.
Krok 8:
Gotowy i schłodzony ryż, włóż do miski, dodaj kolendrę, czosnek i mieloną czarną pachnącą paprykę.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj w jednorodną masę.
Krok 10:
Wyjmij ugotowaną kaczkę z bulionu, spłucz ciepłą wodą i napełnij gotowanym ryżem.Wskazane jest zszycie tuszy zwykłą nicią.
Krok 11:
Weź dowolny odpowiedni kształt, posmaruj olejem roślinnym, włóż do niego nadziewaną kaczkę i obficie posmaruj dowolnym majonezem, nie pozwoli skórze wyschnąć, pozostanie delikatna i soczysta. Posyp papryką na wierzchu.
Krok 12:
W pustych miejscach formy umieść pozostały ryż. Możesz nałożyć siatkę majonezową na ryż.
Krok 13:
Musisz piec w podgrzanym do 180°C - 200°C w dhovce, około 40 minut. mięso z kaczki jest dobrze nasycone aromatami nadzienia i nabiera złotego koloru. Wyjmij formę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć i podziel mięso na kawałki wymaganej formy, po usunięciu nici.
Krok 14:
Z formy ułożyć pieczony ryż na półmisku, ułożyć na nim kawałki mięsa.
Krok 15:
Podawaj udekorowane świeżymi ziołami z dowolnymi lekkimi sałatkami warzywnymi lub solonymi lub marynowanymi warzywami. Smacznego!
wspaniałe, pyszne danie. Bardzo sycące i wysokokaloryczne. Możesz użyć nie tylko kaczki domowej, ale także dzikiej. Dzięki przyprawom gotowe danie nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Nadzienie ryżowe będzie doskonałym dodatkiem do mięsa z kaczki. Podobnie możesz ugotować Gęś. Jeśli ptak jest młody, gotowanie zajmie mniej czasu, ponieważ młode mięso gotuje się znacznie szybciej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g