skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z czerwoną soczewicą i klopsikami? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Jakie mięso mielone lepiej wziąć do robienia klopsików? Odpowiednie jest absolutnie każde mięso mielone: mięso mieszane, wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe. Użyłem gotowej mielonej wieprzowiny kupionej w sklepie.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą czystą wodą. Obierz paprykę z nasion i usuń rdzeń. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora.
Krok 3:
Drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mięsa mielonego. Sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby do mięsa mielonego można dodać ulubione przyprawy i czosnek w proszku.
Krok 4:
Łyżeczką nabierz mięso mielone i uformuj małą kulkę. W ten sposób zwiń małe klopsiki z całego mięsa.
Krok 5:
Przepłucz soczewicę kilka razy, aż będzie czysta woda. Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki.
Krok 6:
W rondlu zagotuj wodę lub bulion. Gotuj ziemniaki, kulki mięsne i soczewicę. Po ugotowaniu bulion posolić do smaku i zmniejszyć płomień kuchenki do umiarkowanego. Gotuj zupę, aż ziemniaki i klopsiki będą gotowe. Będziesz potrzebował od 15 do 25 minut.
Krok 7:
A w tym czasie przygotuj smażenie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Druga cebula i bułgarska papryka nie są grubo posiekane.
Krok 8:
Pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę.
Krok 9:
Na patelni na oleju roślinnym podsmaż cebulę, marchewkę i pieprz, aż wszystkie składniki będą miękkie. Nie zapomnij wymieszać posiekanych warzyw, aby nic się nie przypaliło.
Krok 10:
Gdy ziemniaki będą miękkie, wyślij smażenie, pomidory i liście laurowe na patelnię. Nawiasem mówiąc, lavrushkę można wykluczyć do woli. Poczekaj, aż się zagotuje, dodaj drobno posiekane warzywa i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 11:
Pozostaw zupę na 10-15 minut i podawaj.
taka zupa jest bardzo lubiana przez dorosłych i dzieci. W chłodne jesienne i zimowe wieczory doskonale ogrzewa i daje uczucie sytości.
z podanej liczby składników wyszła mi zupa o średniej gęstości.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g