Zupa z soczewicy i klopsików

nieporównywalnie pyszny, sycący, rozgrzewający na rodzinny obiad! Zupa z soczewicą i klopsikami jest bardzo prosta w przygotowaniu. Okazuje się niezwykle bogate, jasne pierwsze danie. Można go podawać ze śmietaną lub po prostu posypać mielonym ziele angielskie. Dogodnie warzywa w zupie można wymieniać i łączyć na różne sposoby.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 40 % 6 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z czerwoną soczewicą i klopsikami? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Jakie mięso mielone lepiej wziąć do robienia klopsików? Odpowiednie jest absolutnie każde mięso mielone: mięso mieszane, wołowina, wieprzowina i mięso drobiowe. Użyłem gotowej mielonej wieprzowiny kupionej w sklepie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą czystą wodą. Obierz paprykę z nasion i usuń rdzeń. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidora.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mięsa mielonego. Sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby do mięsa mielonego można dodać ulubione przyprawy i czosnek w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łyżeczką nabierz mięso mielone i uformuj małą kulkę. W ten sposób zwiń małe klopsiki z całego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przepłucz soczewicę kilka razy, aż będzie czysta woda. Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu zagotuj wodę lub bulion. Gotuj ziemniaki, kulki mięsne i soczewicę. Po ugotowaniu bulion posolić do smaku i zmniejszyć płomień kuchenki do umiarkowanego. Gotuj zupę, aż ziemniaki i klopsiki będą gotowe. Będziesz potrzebował od 15 do 25 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A w tym czasie przygotuj smażenie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Druga cebula i bułgarska papryka nie są grubo posiekane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na oleju roślinnym podsmaż cebulę, marchewkę i pieprz, aż wszystkie składniki będą miękkie. Nie zapomnij wymieszać posiekanych warzyw, aby nic się nie przypaliło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki będą miękkie, wyślij smażenie, pomidory i liście laurowe na patelnię. Nawiasem mówiąc, lavrushkę można wykluczyć do woli. Poczekaj, aż się zagotuje, dodaj drobno posiekane warzywa i zdejmij patelnię z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw zupę na 10-15 minut i podawaj.

taka zupa jest bardzo lubiana przez dorosłych i dzieci. W chłodne jesienne i zimowe wieczory doskonale ogrzewa i daje uczucie sytości. 


z podanej liczby składników wyszła mi zupa o średniej gęstości. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy